13°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Novosti Magazin

PUT POD NOGE ZBOG ZDRAVLJA! Još jedan odličan razlog za PUTOVANJE!

Putujte što češće ako želite da budete zdravi!

Svaka nova otkrivena destinacija, bez obzira da li smo prvi put "nabasali" na šumu u komšiluku ili smo posetili Sejšele, ima blagotvorni uticaj na naše zdravlje.

U FOKUSU

DIREKTOR KBC ZVEZDARA: Svaki treći oboleli od korone ima OVE probleme, otkriven RAZLOG

BLOKIRANA SEDNICA SB UN: Nema pregovora o krizi na Bliskom istoku

NASTAVLJAJU SE UDARI: Bombardovana GASNA PLATFORMA Izraela

Putovanja oslobađaju od stresa, pune nas pozitivnom energijom, bogate duh... Osim toga, upoznavanje novih predela razvija mozak, bez obzira na to koliko imamo godina - tvrdi dr Pol Nusbaum sa Univerziteta u Pitsburgu. Ovaj naučnik nas uverava da iskustva koja stičemo kada otkrivamo nove prizore i kulturu, doprinose rastu novih veza u mozgu i smanjuju šansu od dobijanja Alchajmerove bolesti.

Nusbaum to objašnjava na sledeći način.

PROČITAJTE JOŠ

NEDOPUSTIVO JE DA BILO KO PRETI GRAĐANINU SRBIJE: Dačić osudio napade na Orlića i na porodicu predsednika

PONOVO GUŽVE U BEOGRADU: Haos i posle kiše

LISTA DOBITNIKA: Oni su dobili vredne nagrade u "Naslovnoj strani"!

- Kada izložimo sebe novom, kompleksnom okruženju, mozak odmah reaguje i počinje da liči na džunglu - kaže naučnik. - Čak i stres koji nam putovanje napravi ako ne ide sve po planu je pohvalna pojava, jer određen stepen napetosti nam je zapravo neophodan, zato što mozak dovodi u stanje apsolutne pažnje.

Istraživanja pokazuju da je gotovo potpuno svejedno da li putujemo miljama daleko ili smo se udaljili samo nekoliko kilometara od doma pa otkrili neku zanimljivu oazu.

Stručnjaci čak preporučuju da se veći efekat postiže ako putujemo češće na kraće ture, umesto da svu energiju usmerimo ka jednoj zvučnoj, egzotičnoj destinaciji posle koje ćemo opet predugo ostati uskraćeni za nova iskustva.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar