17°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

NA DANAŠNJI DAN: Savezničko bombardovanje i najteže pogođena prestonica na pravoslavni Uskrs

Na današnji dan, pre 77 godina, dogodilo se savezničko bombardovanje Beograda u kome je poginulo i povređeno više hiljada civila i pričinjena velika materijalna šteta, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić i istakao da Beograd nikada neće zaboraviti to bombardovanje i nevine žrtve.

NAJVAŽNIJE

NOVI KORONA PRESEK: Vakcine i mere daju rezultat

VREME ZA PRVI MAJ: Da li nas čeka sunce ili LEDENI TALAS?

LETOVANJE U GRČKOJ: Nova pravila za prelazak preko granice

Podsetio je da je Beograd bombardovan tri puta u aprilu i dva puta u maju 1944. godine, a da se najteže bombardovanje dogodilo 16/17. aprila 1944. godine na pravoslavni Uskrs.

Beograd je bombardovalo oko 600 savezničkih bombardera, za trećinu više nego u aprilu 1941. godine, naveo je i dodao da nacisti u Beogradu nisu imali protivvazdušnu odbranu za razliku od aprila 1941. godine kada je Beograd branio Šesti lovački puk avijacije Kraljevine Jugoslavije koji je oborio između 30 i 40 nemačkih aviona.

Vesić je, na Fejsbuk profilu, naveo da je prema nemačkim izvorima u savezničkom bombardovanju Beograda 1944. godine poginulo oko 1.600 civila, 343 nemačka i 96 italijanskih vojnika.

- Jugoslovenska vlada u izbeglištvu koja se nalazila u Londonu tvrdila je da je u Beogradu bilo oko 3.000 civilnih žrtava, a u Zemunu oko 1.200. Na grobljima je zvanično sahranjeno oko 750 lica mada nisu svi poginuli sahranjeni na groblju - naveo Vesić i dodao da je ambasada SAD u Beogradu, posle Drugog svetskog rata, procenila da je broj poginulih 2.271.

Saveznici su, kaže, zvanično objavili da su njihovi ciljevi bombardovanja bili železnički koloseci Beograd - Sava, Zemunski aerodrom i fabrike aviona Rogožarski i Ikarus, Danubijus, Zmaj, Teleoptik, zemunska železnicka stanica, aerodrom, brodogradilište i rafinerija na Čukarici.

PROČITAJTE JOŠ

RUSIJA ODGOVARA NA PRETNJE: Granica vrvi od vojnika, moguća INVAZIJA NA UKRAJINU

SLJIVANČANIN O POGINULIM OFICIRIMA I VOJNICIMA: Bili smo u svojoj zemlji, moji oficiri i vojnici NISU BEŽALI

LANČANI SUDAR KOD MOSTA NA ADI: Ima povređenih!

Naveo je da su oštećeni mostovi na Savi i Dunavu, pogođeno tadašnje porodilište u Krunskoj ulici (danas Zavod za zaštitu zdravlja studenata), a da su razaranja bila najveća u oblasti Bajlonove pijace, gde je poginulo 200 ljudi od zalutale bombe.

Pogođena je, dodao je, i Palata Albanija (sklonište u kome su svi izginuli), Terazije, Tehnički i Pravni fakultet, više bolnica, humanitarnih institucija i crkava.

- Saveznici su posle rata tvrdili da su za bombardovanje dobili saglasnost Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske kao i Jugoslovenske vlade u izbeglištvu koja se nalazila u Londonu. Postoje dokazi da je bombardovanje nemačkih ciljeva u Beogradu tražila komanda vojske Draže Mihajlovića još 1942. i 1943. godine. Naravno, niko od njih nije tražio da se bombarduju civilni ciljevi, već samo položaji nacista -  naveo je Vesić.

Beograd, poručio je, nikada neće zaboraviti ovo bombardovanje i nevine žrtve.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar