17°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Blic

VESIĆ NAJAVIO: Počinje sređivanje podzemnih prolaza

Podzemnim prolazima u Beogradu potrebno je jedno dobro generalno sređivanje, jer je većina njih prilično zapuštena, a kako najavlju iz Grada upravo će se sa tim i krenuti. Naime, neki su već renovirani, u nekima su radovi u toku, a pojedni dolaze na red za sređivanje.

U FOKUSU

DR GLIGIĆ O VAKCINACIJI DOJILJA: Otrila važnu informaciju za sve građane!

NOVI KORONA PRESEK: Preminulo 35 osoba, u Srbiji pozitivno 2.971 od 14.565 testiranih

U SUBOTU ĆE ODJEKNUTI "ODGOVOR": Snaga vojske Srbije na delu (FOTO)

DEMOLIRANA KOLA UČITELJU FOLKLORA: Osumnjičenom za pedofiliju mešteni potpuno uništili auto

Mrak, vlaga, neprijatni mirisi, prljavština i đubre... to prvo upada u oči kada se siđe u "podzemlje". Građani ističu i da se ne osećaju bezbedno, te većina njih tuda prolazi samo ako mora, inače bi ih najradije zaobišli... Takođe, kod mnogih podzemnih prolaza je problem i to što čim pade veća kiša, oni poplave.

- Podzemni prolazi u Beogradu bili su u veoma lošem stanju, ruinirani, a pojedini čak i nebezbedni, zbog čega je Grad Beograd sa koncesionim partnerom počeo sa sveobuhvatnom sanacijom i pripremom svih neophodnih saglasnosti za predstojeće rekonstrukcije - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako je precizirao, pojedini podzemni prolazi, kao što su oni kod Ušća i u Jurija Gagarina, već su obnovljeni, trenutno se radi sanacija prolaza u Bulevaru vojvode Mišića, a na leto, kada frekvencija saobraćaja bude manja, predstoje radovi u podzemnim prolazima na Terazijama.

– Koncesioni partner Grada uredio je prolaze na Novom Beogradu i to četiri ulaza kod Ušće i isto toliko u Jurija Gagarina. Skinuti su grafiti, izvršeno krečenje i urađena zaštita. Takođe, zamenjena je rasveta i stakla na nadstrešnjicama, sređeni su plafoni. U Jurija Gagarina ugrađene su i nove pumpe za izbacivanje vode, kao i odvodi kišne kanalizacije – naveo je Vesić.

U prolazu kod Sajma radovi u toku

Trenutno je u radu prolaz u Bulevaru Vojvode Mišića. Radi se rekonstrukcija šest nadstrešnjica, u koje se ulazi naizmenično kako bi se omogućila nesmetana pešačka komunikacija. U toku naredne nedelje ulazi se u radove na pešačkom koridoru, a završetak se očekuje u narednih 45 dana.

– Prolaz je u dosta lošem stanju i plavljen je često, zbog čega je bio jedan od prioritetnih – dodao je Vesić.

Projekti za sanaciju podzemnih prolaza na Terazijama usaglašeni su sa službom gradskog arhitekte i Zavodom za zaštitu spomenika. Upravo se projekti predaju Sekretarijatu za urbanizam i po dobijanju odobrenja ulazi se u radove.

PROČITAJTE JOŠ

VUČIĆ UBEĐEN: Srbija može brže ka EU!

VAŽAN SASTANAK: Predsednik Vučić se sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte

RHMZ UPOZORAVA: U narednih sat vremena će biti obilnih padavina, a sutra vas očekuje iznenađenje od vremena!

HAOS U VELIKOM GRADIŠTU: Muškarac (42) ubo starca (77) u ruku, vređao policajca i šutirao službeno vozilo

– Jedan od njih, podzemni prolaz kod hotela "Balkan” biće ogledni, po čijem će se modelu raditi svi ostali u centralnoj zoni – naglasio je zamenik gradonačelnika.

Pokretne stepenice su ugovorene, poručene i u dolasku su, i to 13 invalidskih rampi i 8 pokretnih stepenica. Proizvođač je renomirana finska kompanija "KONE", koja na svoje proizvode daje garanciju 25 godina i sa kojom je u istom vremenskom periodu ugovoreno servisiranje.

– Sa koncesionim partnerom dogovara se proširenje obaveza koje uključuju periodično mašinsko čišćenje podova u prolazima rekonstrukciju i zamenu plafona, postavljanje i održavanje rasvete, sigurnosnih kamera, kao i svakodnevno higijensko čišćenje. Obratiće se pažnja na staze za naše slepe sugrađanke i sugrađane – istakao je Vesić.

"Saniraćmo sve podzemne prolaze"

Zamenik gradonačelnika je naveo da je Grad Beograd odlučan da sanira sve podzemne prolaze u gradu.

– Plan nam je da ovi objekti postanu reprezentativni i moderni. Naročito je važno što prilikom sanacije koristimo antigrafit boju, tako da će se svaki novi grafit čistiti običnom vodom – pojasnio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio i da počinje tradicionalna akcija "Prolećno uređenje grada", koja je pokrenuta još 2014. godine.

- Ova zajednička akcija Gradske uprave, gradskih javnih komunalnih preduzeća, kao i građana učiniće kao i svake godine dosad da se reše brojni problemi "divljih" deponija, urede zapuštene javne zelene površine i neuređene javne površine, očiste grafiti sa objekata i sličan komunalni nered koji narušava izgled grada - poručio je na kraju zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar