17°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

ZA LEPŠI BEOGRAD: Počela velika akcija prolećnog uređenja glavnog grada

Čišćenjem deponije na groblju u naselju Mali Mokri Lug danas je počela velika akcija prolećnog uređenja Beograda u okviru koje će biti očišćeno skoro 40 lokacija na kojima se nalaze "divlje" deponije.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da od 2014. godine svakog aprila gradske komunalne službe, u saradnji sa građanima, čiste Beograd.

U FOKUSU

NOVI KORONA PRESEK: Preminulo 35 osoba, u Srbiji pozitivno 2.971 od 14.565 testiranih

U SUBOTU ĆE ODJEKNUTI "ODGOVOR": Snaga vojske Srbije na delu (FOTO)

DEMOLIRANA KOLA UČITELJU FOLKLORA: Osumnjičenom za pedofiliju mešteni potpuno uništili auto

- Inicijativu za uklanjanje deponije na groblju u Malom Mokrom Lugu dala je sugrađanka Bilja Dojčinović koja mi je pisala, poslala slike i zamolila da se ovo ukloni - rekao je Vesić i dodao da je to pravi primer kako Grad može da radi zajedno sa građanima i rešava probleme.

Vesić je rekao da će od danas u narednih nekoliko nedelja biti očišćeno skoro 40 lokacija na kojima se nalaze "divlje" deponije, te da će se čistiti grafiti sa fasada i priobalje.

- Na taj način ćemo pokazati da želimo da naš grad bude očišćen i spreman za naredni period - rekao je Vesić.

Naveo je da deponija na groblju u Malom Mokrom Lugu nije nastala slučajno i dodao da je to jedna od građevinskih deponija.

- U Beogradu postoji mafija koja se time bavi organizovano, odnosno nekoliko firmi koje to rade. One od investitora naplaćuju nošenje zemlje, a onda umesto da zemlju nose u Vinču sipaju to svuda u gradu, uzimaju pare i na tome zarađuju milione - rekao je Vesić.

Naveo je da je policija vodila postupke protiv nekoliko njih, ali da će u budućnosti morati da se promene zakoni kako bi se stalo na kraj toj mafiji.

- To znači da ćemo menjati Zakon o krivičnom postupku, oduzimaćemo kamione kojima se to radi. Menjaćemo i Zakon o planiranju i izgradnji u kome uvodimo da svako ko gradi, pre dobijanja upotrebne dozvole, mora da donese dokaz o odlaganju građevinskog otpada čime ćemo jasno znati da li je zemlja predata na regularnu deponiju ili je urađeno na ovaj način - rekao je Vesić.

Naveo je da je groblje u Malom Mokrom Lugu veliko i jedno od neuređenih groblja na teritoriji Beograda.

- Prošle godine smo na Skupštini grada doneli odluku kako moraju biti uređena groblja na teritoriji grada, bez obzira da li su u vlasništvu Grada, Opštine ili su seoska groblja i sada ćemo tu odluku polako početi da sprovodimo - rekao je Vesić.

On je istakao da se u gradu pojavljuju i deponije komunalnog otpada koje sami pravimo.

- Moramo da podignemo svest da se odgovornije ponašamo prema životnoj sredini, jer nije rešenje da svake godine iznova pravimo deponije i onda trošimo resurse da ih uklonimo - ukazao je Vesić.

Najavio je da će groblje u Malom Mokrom Lugu biti ograđeno, a da će Opština Zvezdara uraditi staze.

PROČITAJTE JOŠ

VAŽAN SASTANAK: Predsednik Vučić se sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte

RHMZ UPOZORAVA: U narednih sat vremena će biti obilnih padavina, a sutra vas očekuje iznenađenje od vremena!

HAOS U VELIKOM GRADIŠTU: Muškarac (42) ubo starca (77) u ruku, vređao policajca i šutirao službeno vozilo

- Polako ćemo uređivati groblja na teritoriji Beograda, koja nisu samo gradska, jer je to način da pokažemo koliko poštujemo one koji su nas napustili - rekao je Vesić.

Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić rekao je da današnja akcija potvrđuje dobru komunikaciju sa građanima, uz konkretan rezultat na terenu i zahvalio se Gradu Beogradu i komunalnim preduzećima na pomoći.

- Naša je obaveza da apelujemo na savest građana da vode računa o odlaganju komunalnog otpada, jer je neshvatljivo da i na grobljima zatičemo deponije. Na nama je da kroz zakonsku regulativu uredimo ovu oblast, dok je Opština Zvezdara formirala radnu grupu koja se bavi problematikom ovog groblja - rekao je Jeremić.

Inicijativu da se očisti deponija na groblju u Malom Mokrom Lugu dala je Bilja Dojčinović sa Zvezdare koja je izrazila zadovoljstvo što je akcija čišćenja počela i zahvalila svima koji u njoj učestvuju.

- Veoma sam srećna zbog ove akcije. Ovo je sveto mesto i na ovaj način ćemo ispostovati one koji su nas napustili - rekla je ona.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar