20°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC

SAČUVAJTE SVOJE BILJKE OD INSEKATA! Ovaj prirodni preparat će vam pomoći (RECEPT)

Ne morate kupovati pesticid, preparate protiv biljnih vaši već imate u vašem domu.

Izneli ste biljke na terasu, zasadili ih u bašte, uživaju na suncu ili u hladu, vodite računa o njima i onda primetite da su ih napale biljne vaši – insekti koji su u stanju da unište vaše velelepne biljke za par dana. Ne brinite, postoje razni prirodni i domaći preparati kao što je prašak za pecivo protiv biljnih vaši, kao i mnogi drugi.

Nije neophodno da kupujete insiktecide, koji su komplikovani za rukovanje jer ostavljaju neprijatan miris, nekad i ne pomognu i ako imate višak nećete imati gde da ga odložite, a da ne zagadite životnu sredinu.

PROČITAJTE JOŠ

EVROPSKA KOMISIJA: Privredni RAST Srbije 5,3 odsto u ovoj godini

ČANAK KOD MARIĆA U "DOBRO JUTRO, SRBIJO": O Ljotiću ne treba trošiti reči, fukara, ološ... (VIDEO)

RADOVAN KARADŽIĆ BIĆE PREBAČEN U DRUGI ZATVOR! Evo gde će izdržavati ostatak svoje kazne

Prirodni načini da se oslobodite biljnih vaši

Baštovanstvo jeste izuzetno lep hobi, sem kad vaše biljke napadnu štetočine, tada se pretvara u borbu za koju neretko morate dati veće sume novca i strpljenja da biste sačuvali lepotu vašeg vrta.

Biljne vaši su možda i najčešća vrsta štetočina koja će napasti vaše cveće. Za njih se obično uzimaju pesticidi, koji se neretko rastvaraju u 10 litara vode, pa sem ako nemate veliku baštu, sigurno će vam ostati višak. Prskanje pesticidima je nezgodno najviše zbog toga što vam je potrebna puna oprema da biste sebe zaštitili dok prskate biljke, u koju takođe treba uložiti.

Biljne vaši se gledaju isključivo u lošem svetlu, ali iskusni baštovani će vam reći da se ove štetočine ne pojavljuju u vašoj bašti bez razloga. Postojanje ovih vaši u vašem vrtu govori da je u njemu već postojala neka vrsta disbalansa. Ona može biti izazvana preteranim zalivanjem, preteranim izlaganjem suncu ili preteranom prehranom.

No, ako reagujete na vreme moći ćete spasiti vaše biljke. Bitno je da ih se rešite što brže, jer biljne vaši za par dana mogu stvoriti kolonije koje će se raširiti na čitav vrt.

Prašak za pecivo za biljne vaši je samo jedna od mnogih stvari iz kuhinje koje možete da iskoristite protiv ovih štetočina.

Prašak za pecivo protiv biljnih vaši

Prašak za pecivo je bitan sastojak u svakoj kuhinji, a ono što verovatno niste znali jeste da prašak za pecivo protiv biljnih vaši se pokazao kao jedan od rešenja. Stvar je u tome što prašak za pecivo je alkalan, a vaši dolaze na kiselu sredinu.

Promenom PH vrednosti zemljišta i biljke stvarate nepovoljno područje za vaši i one će pobeći ili uginuti. No, ono šta treba da naglasimo jeste da prašak za pecivo jeste delotvoran protiv biljnih vaši zato što se u njemu nalazi soda bikarbona.

Soda bikarbona će biti jednako delotvorna kad su u pitanju ove štetočine kao i prašak za pecivo. Evo kako se ovaj domaći preprarat iz kuhinje koristi za njihovo suzbijanje.

Pomešajte jednu kašiku praška za pecivo, sa jednom trećinom šolje suncokretovog ulja. Izvojite dve kašike ove mešavine sa jednom šoljom vode. Ovu vodu dodajte u prskalicu kojom orošavate cveće.

Sirće uspešno ubija štetočine

U našem narodu se smatra da nema tog problema koje ne mogu da reše soda bikarbona ili sirće. Ova namirnica se nalazi u svakoj kuhinji, jeftina je i organska pa od nje neće nastati toksičan otpad kao što je slučaj sa pesticidima.

Evo šta je potrebno da uradite kako biste se otarasili ovih štetočina, a koji deluje jednako dobro kao prašak za pecivo protiv biljnih vaši. Sirće i voda su u srazmeri 1:10, dakle, na jednu kašiku sirćeta će vam biti potrebno 10 kašika vode.

Upozorenje: kada pripremate ovu mešavinu protiv biljnih vaši obavezno sirće dodajte u vodu, nikako obrnuto, nemojte ni slučajno dodavati vodu u sirće jer to može izazvati hemijsku reakciju koja je opasna po zdravlje.

Takođe, u ovu mešavinu možete dodati i par kapi tečnog sapuna ili tečnosti za pranje sudova, ovo će dodatno ojačati sredstvo za suzbijanje biljnih vaši i više će odgovarati biljkama.

Kada prskate biljke nemojte to raditi samo odozgo, jer ćete tako preskočiti zadnju stranu listova gde se najčešće nalazi najviše biljnih vaši. Isprskajte biljku sa svih strana, jedino tako će ovo sredstvo biti sasvim delotvorno.

Domaće sredstvo od crnog i belog luka takođe deluje

Crni luk je još jedna namirnica koja se nalazi  u svakoj kuhinji. Pretpostavljate da se luk koristi za suzbijanje biljnih vaši zbog njegovog prepoznatljivog mirisa. Potrebni su vam samo crni luk, voda i jedan veliki lonac od 10 litara.

Isecite oko sto grama crnog luka, možete i povećati koncentraciju luka ako smatrate da je to potrebno. Ubacite luk u šerpu veliki lonac i dodajte 10 litara vode. Kuvajte luk u njemu 30 minuta.

Prespite deo tečnosti u prskalicu i preparat je odmah spreman za korišćenje.

Beli luk se takođe koristi kao sredstvo protiv biljnih vaši, a koje se pravi bez kuvanja. Napravićete ga na sledeći način: 200, 300 grama belog luka stavite u 10 litara vode i ostavite ga da odstoji 24 časa. Pomešajte ovu tečnost sa vodom, u razmeri 1:1.

Uzmite u obzir da ovih 10 litara možete koristiti 2 meseca, da je potrebno čuvati ih na tamnom i suvom mestu. Takođe, mogu se koristiti i kada vaše biljke napadnu gljivice.

Jedna od dobrih stvari kod prirodnih sredstava za biljne vaši u odnosu na pesticide jeste to što nije tako lako preterati sa nanošenjem sredstva. Kad su pesticidi u pitanju morate paziti da u procesu ubijanja vaši ne oštetite i rast biljaka ili učinite zemljište još kiselijim.

I crni luk i beli luk su jednako efektni kao i prašak za pecivo za biljne vaši, a evo još par saveta šta treba da uradite da biste vaš vrt oslobodili od ovih štetočina.

Sapunica delotvorna kao i prašak za pecivo protiv biljnih vaši

Sapunica je još jedno brzo, mada ne tako prirodno rešenje da se rešite štetočina. Potrebno je da u pola litre vode, dve kašičice bilo kog deterdženta. Dobro promućkajte i prskajte sa svih strana listove.

Ova metoda provereno pomaže mnogo bolje od pesticida, zato se preporučuje da sapunicu ubacite i u druga sredstva za suzbijanje biljnih vaši.

Održavajte baštu tako što ćete privući korisne insekte

Inseti koji se hrane biljnim vašima će vam pomoći da vaša bašta bude zdrava bez korišćenja nikakvih sredstava. U insekte koji jedu ove štetočine spadaju parazitne ose, bubamare, razni mrežokrilci. Čim vaši primete da se približavaju parazitne ose pašće sa lista biljke na zemlju gde će uginuti ili gde će ih osa pojesti.

Pritom, ni jedan od ovih insekata neće jesti samu biljku, jer se hrane specifično biljnim vašima i uvek njih love. Priroda je sve lepo sredila, samo je potrebno da obezbedite uslove da ovi insekti žele da dođu u vašu baštu.

Ove insekte privlači nektar, te vam preporučujemo da oko biljaka koje zasadite gajite one sa nektarom, kako bi u vašoj bašti uvek bilo bubamara koje će same raščistiti kolonije biljnih vaši.

Biljke koje prirodno teraju štetočine

Lavanda je jedna od najpoznatijih biljaka čiji opojan miris rasteruje biljne vaši. Preporučujemo vam da zasadite lavandu, mirođiju pepermint, komorač, korijander i vlašac.

Ove biljke sadite strateški, između biljaka koje želite da zaštitite i na ivicama bašte. Aromatični mirisi će oterati štetočine i jednako su efektne kao prašak za pecivo protiv biljnih vaši.

Još jedan trik koji će vam pomoći da na prirodan način uklonite štetočine jeste da mlaz vode uperite direktno u biljne vaši. Snaga vode će sprati vaši sa biljke i one će se udavi.

Dakle, biljnih vaši se možete vrlo lako rešiti ako reagujete na vreme. Najbitnije je da ne dozvolite da se stvore kolonije i da ne koristite pesticide sem ako nemate ekstreman slučaj biljnih vaši.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar