Izvor: happybsc
16.02.2021 u 09:34
0

BAJKOVITO FRANCUSKO MESTO Grad u kome raste limun (GALERIJA)

Blizu granice sa Italijom, na francuskoj rivijeri smestio se gradić šarenih zgrada i prelepih plaža. Tek kad se „ušuškao“ u francuski zagrljaj, krenulo je sređivanje za turiste. Ipak, i danas još postoje mnogi koji vole Francusku, ali nikada nisu čuli za grad limuna Menton, što često začudi tamošnje stanovnike.

VESTI DANA

Uhapšen Buba Koreli!

SRČANI PROBLEMI U DOBA KORONE: Dr Ristić upozorava na OBAVEZNU proveru ovih parametara

UŽASNE POSLEDICE: Naš stručnjak otkriva šta se dešava ako ne menjate masku

UJUTRU OBLAČNO I SA MRAZOM: Pogledajte kakve nas temperature očekuju narednih dana

Menton je jedan od gradova u Francuskoj koji imaju najviše sunčanih dana godišnje, a izlazi na more u obliku predivnih peščanih plaža. Još sredinom 19. veka nanjušile su ga bogate ruske i engleske aristokrate, koji su ovamo dolazili na odmor i terapiju. Verovalo se da prijatna klima pogoduje bolesnicima koji su patili od tuberkuloze. Kako su dolazili na duži period, bogataši su izgradili i svoje vikendice.

Važno je znati kako je Menton gradić čije su ulice često vrlo brdovite, pa koliko god da želite da budete „u trendu“ i „modno osvešteni“ u Francuskoj, pokušajte to ipak sa nekom ravnom obućom. Iako je relativno mali, pruža priliku za savršen odmor, a ima i dovoljno sadržaja kao što su muzeji, istorijski važne zgrade i restorani među kojima se ističe Mirazur, ali i Festival limuna.

Limun je hit u Mentonu te imaju i poseban oblik dekorisanja posuđa sa uzorcima limuna, a festival koji se održava sredinom februara u potpunosti je inspirisan limunom.

Naravno, proističe iz potrebe stanovnika, a naročito onih zaposlenih u turizmu, da unesu malo života u grad nakon dugog dosadnog januara. Kako je Menton dugo bio jedan od glavnih izvoznika limuna širom Evrope, tako je i karneval posvećen tom citrusnom voću.

PROČITAJTE JOŠ

ĐURIĆ O SARADNJI SA ZAPADOM: Odnosi sa SAD su temelj našeg budućeg napretka

U Srbiji vakcinisano više od 900.000 ljudi!

BAKINA KUHINJA: Kad zagrizete, pogodite u čemu je tajna ove exkluziv poslastice bez šećera (VIDEO)

Širom grada u to doba niknu ogromne skulpture i makete napravljene od limuna. Scene su zaista neverovatne, pa ako već planirate odlazak, bilo bi šteta propustiti tu neobičnu manifestaciju. Svaka godina ima svoju temu, a do sada su najpopularniji bili Bolivud, Pinokio, Diznilend, Put oko sveta za 80 dana… Posetila ga je i engleska kraljica Viktorija, i to 1882. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter