Izvor: Happy BSC
23.10.2020 u 21:32
0

SAVETI ZA RODITELJE: Kako da povratite izgubljeno strpljenje?

Činilo vam se da ste najstrpljivija osoba na svetu, a onda ste dobili dete i vašem strpljenju je došao kraj. To je sasvim razumljivo, jer ste ponekad umorni i iscrpljeni i gotovo da vam nije ostao ni atom snage za borbu sa detetom, koje odbija da sluša. Međutim, naša roditeljska dužnost je da detetu strpljivo objasnimo zbog čega je neko ponašanje nedopustivo i zato smo danas za vas pripremili nekoliko strategija koje će vam pomoći da povratite svoje strpljenje i ponovo se posvetite svom detetu.

S obzirom da ste danas rastrzani između poslovnih, porodičnih, obaveza kod kuće i vaspitanja deteta, nije ni čudo što veoma često ostanete sa poslednijm atomom snage i na ivici strpljenja. Još jedan uzrok gubitka strpljenja je primetna nemogućnost da objasnite vašem detetu da je važno da vas sluša, bez obzira na vaš uložen trud, to je obično kap koja preliva čašu.

Pa ipak, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi, kako biste poradili na svom strpljenju…

#1. Kada vidite da vas strpljenje napušta, fizički se uklonite na 10ak minuta. Dovoljno je samo da promenite prostoriju, date sebi prostora i vremena da se smirite i osmislite kako da taktički objasnite vašem detetu da je takvo ponašanje nedopustivo.

#2. Pokušajte sebi da objasnite da je vaše dete malo, da ne može da razume svet kao vi i da je ponašanje koje trenutno ispoljava sasvim prirodno za njegov uzrast. Setite se da umesto besa svom detetu pružite zagrljaj i pažnju, a kada ga zagrlite, u jednom trenutku vaše strpljenje će ponovo biti prisutno. Zaista je važno da od svoje male dece ne očekujete previše.

#3. Pokušajte da napravite više onih trenutaka u kojima ćete svi biti uključeni u zajedničke aktivnosti. Kada vidite vašu porodicu kako funkcioniše kao tim, bićete motivisani da im pružite svu pažnju sveta i daćete sve od sebe da im iz dana u dan poklonite sve više pažnje i strpljenja.

#4. Vi možda imate viziju nečega što želite za svoje dete, ali ako ta vizija jednostavno ne ide uz njegov karakter, ne stvarajte tenziju ni sebi ni deteu, jer kroz život ono će se razviti u divnu osobu, negovaće svoju ličnost i izgradiće svoj put, a vaša je dužnost da ga na tom putu podržite.

#5. Ako vas ponašanje vašeg deteta trenutno iritira, pokušajte da ga ignorišete, jer će u tom slučaju detetu ono veoma brzo dosaditi, ali ako primeti da tim ponašanjem privlači vašu pažnju, spremite se za pravi mali teror na vaš mir, jer sve što dete zapravo želi je malo vaše pažnje.

#6. Ako želite svoje strpljenje nazad, važno je da prilagodite svoju rutinu, da spavate dovoljno, pronađete sat vremena u danu samo za sebe, kako biste se oporavile od nakupljenog stresa i umora. Briga o sebi je preduslov za strpljivu i brižnu mamu punu ljubavi.

#7. Razvijte dobru komunikaciju sa svojim detetom, jer dok ono sluša vas kao strpljivo objašnjavate i ono uči kako da strpljivo sluša, zato je veoma bitno da negujete strpljenje i prenosite ga na dete kao jednu od važnijih životnih lekcija.

Kada god vam ponestane strpljenja setite se ljubavi koju osećate prema svom detetu, udahnite dubogo, zažmurite i osetite potrebu da zagrlite svoje malo biće, u tom trenutku strpljenje je opet na vašoj strani.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter