Izvor: happyBSC
17.10.2020 u 09:22
0

NEMCI IMAJU VAKCINU! Registracija pa proizvodnja milione doza

Nemačka biotehnološka kompanija BioNTech podnela je zahtev vlastima za ubrzani postupak odobrenja svoje vakcine BNT162b2 protiv koronavirusa.

Direktor kompanije Ugur Sahin je izjavio da je sasvim siguran da će i treća faza kliničkog ispitivanja vakcine proći bez problema.

– Verujem da imamo jako dobrog kandidata za vakcinu, ali moramo zajednički da radimo na unapređenju proizvodne infrastrukture koja bi omogućila da ono postane globalno dostupno, odnosno da svako ko želi može da je može i dobiti – kazao je on.

Ova kompanija vakcinu razvija u saradnji s globalnim farmaceutskim gigantom „Pfizerom“ i tu svrhu je povećala proizvodne kapacitete i kupila pogon u nemačkom gradu Marburgu od švajcarskog „Novartisa“.

Tu radi 300 visokokvalifikovanih stručnjaka, navodi se, uz informaciju da bi se tamo uskoro mogao stvoriti najveći svetski pogon za proizvodnju vakcine. Plan je BioNTecha ove godine je proizvede sto miliona doza, a do polovine 2021. još 250 miliona, da bi se zatim za nekoliko godina kapacitet povećao na 750 milion doza godišnje.

U ovu vakcinu uložili su i SAD i EU, a inicijalna američka narudžbina je sto miliona doza uz opciju još 500 miliona, dok je EU naručio 200 miliona s opcijom za još sto miliona, prenosi hrvatski „Večernji list“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter