13°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: HappyBSC

BEBINI POKRETI U STOMAKU Kada ćete ih osetiti i kako ih podstaći

Prvi pokreti bebe veoma su bitni u trudnoći. Ako ste prvi put trudni taj osećaj će vam biti verovatno nepoznat. Obično ga žene opisuju kao osećaj leptirića u stomaku. Iako se beba kreće u plodnoj vodi već u sedmoj sedmici trudnoće, prvih pokreta biće svesni tek u 18. ili 20. nedelji trudnoće.

Ne zaboravite da je svako pomeranje bebe znak da je vaša beba dobro. Osim toga beba se neće pomerati konstantno jer baš kao i vama i njoj treba malo odmora i sna. Kako nedelje prolaze tako je i beba aktivnija. U periodu u od 20. do 24. nedelje beba će se više okretati i udarati vas.

U periodu od 24. do 28. nedelje bebe počinju da štucaju, što znači da će se više i pokretati. Osim toga bebe u ovom periodu čuju pa će se pomerati i na nagli zvuk.

Od 29. nedelje beba će se kretati manje jer će joj postati tesno u vašoj maternici.

Od 32. nedelje beba je najaktivnija, udarci bebe biće češći i različiti, a u 36. nedelji beba se spušta u završni položaj s glavom prema dole pa ćete osetiti njeno udaranje rukama i nogama, a mogući su udarci i u vaša rebra.

U periodu od 36. do 40. nedelje beba se neće tako često pomerati a položaji deteta će se usporiti. Zbog toga ne biste trebali da brinete ako je beba malo utihnula, to je sve normalno.

Ako se beba ne pomera lezite na bok, stavite jastuk ispod stomaka i ostanite tako da ležatieneko vreme. Možete i da puštati muziku svojoj bebi, posebno onu vrstu muzike na koju reaguje. Pričajte joj nežno i milujte stomak. Popijte čašu vode ili soka.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar