23°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: OBJEKTIV

UPOZORENJE! DECA ZAVRŠAVAJU KOD LEKARA Novi deformitet zbog gledanja u ekran

Sve masovniji deformitet među decom u Srbiji je takozvani "sway back" koji još nije preveden na srpski, kažu fizijatri. Uzrok je preterano korišćenje telefona i pritisak na vrat jednak tegu od 15 do 20 kilograma.

To nije bilo masovno do pre neku godinu, ali sada ovaj problem imaju i deca u trećem i četvrtom razredu osnovne škole, kažu lekari.

ŠOK! HAPŠENJE ROMANE

PEVAČICA PLJAČKALA PO AUSTRALIJI! Uhapšena ROMANA!

PEVAČICA SA OZBILJNIM KRIMINALNIM STAŽOM: Ovo je policijski dosije Romane! (FOTO, VIDEO)

ČUPA SE ZA KOSU U ZATVORU! ROMANA OČAJNA: Samouništenje bolje nego poniženje! (FOTO)

Romana PRIZNALA: ODEM NA VRH PA DOTAKNEM DNO

Položaj tela zbog kojeg su ambulate pune svakog dana, podrazumeva da su glava i karlica istureni ka napred, dok je istovremno trup nagnut nazad. Nije retkost da zbog bolova deca budu hitno primljena u ambulantu, kako bi dobila lekove protiv bolova.

Doktor Radoje Čobeljić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Klinici za rehabilitaciju u Sokobanjskoj, kaže da ovaj problem ne nastaje preko noći.

OVO MORATE ZNATI

Dr Darija Kisić najavljuje ZATVARANJE NOĆNIH klubova: Ovo se mora

BESAN KAO RIS! Veljku Ražnatoviću pretukli druga i sad Milu šalje brutalnu poruku! (FOTO)

PONIŠTENO! Ponovo glasanje u Šapcu

NOVA PRAVILA ZA SRBE! Hoćete u Hrvatsku, onda morate da prođete sve ovo!

- Nakon više sati, praktično celog dana provedenog za ekranom, to je nešto što može da se desi. Pritisak na vrat i kičmu nije kao teg od 20 kilograma iste sekunde kada se dete savije, ali nakon pet ili deset minuta u istom položaju, sigurno da dolazi do toga - navodi Čobeljić.

Problem se javlja sve ranije i dešava se da dete ne može da izdrži ceo fizijatrijski pregled, a da ne pogleda u telefon. Uprkos preporukama da pričaju na spikerfon, koriste slušalice i  na sve  načine smanje broj sati provedenih za ekranom, problem se često ne rešava dok ne dođe do ozbiljnih bolova.

- To je sve češće situacija u koji moraju da se uključe i dečji psiholozi i pedagozi,jer samo fizijatar često nije dovoljan. Vežbe  i medicina mogu da pomognu 50 odsto, ostalo čovek mora da uradi sam - objašnjava dr Čobeljić.

PROČITAJTE JOŠ

RUSI O SUSRETU PUTIN-VUČIĆ Ovo nije dobila ni Angela Merkel

PAO PEDOFIL IZ KARLOVACA Silovao rođaka (9) na žurci

HITNO! Đurić poslao zahtev za Srbe na Kosovu i Metohiji!

Nije retkost da položaj koji se zauzima tokom gledanja u ekran vremenom pređe u naviku, zbog čega vrat bude savijen i kada za to nema razloga. Stručnjaci kažu da je prvi znak problema to kada dete hoda pogrbljeno, ima glavobolju i bolove u vratu i ramenima.

- Ukoliko ima jače mišiće i bavi se sportom, to je svakako prednost. Ipak, ako se položaj ne promeni, vremenom može da dođe do ozbiljnog pogoršanja stanja - kaže naš sagovornik.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar