0°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Alo.rs

EKSPERTI SAVETUJU: PRANJE ZUBA MOŽE VAS ZAŠTITI OD KORONE

Antimikrobno dejstvo zubne paste traje u ustima tri do pet sati

Profesor Martin Adi sa Univerziteta u Bristolu rekao je da pasta za zube sadrži iste supstance kao i gel za dezinfekciju ruku (njihov sastav, naravno, nije u potpunosti isti).

Kako je objasnio profesor Adi, pranjem zuba možete da uništitte čestice virusa ako dospeju do vaših usta, da sprečite njihovo razmožavanje i pojavu bolesti. Takođe, ova radnja smanjuje količinu virusa što ima ogroman uticaj na težinu oboljenja (manja količina znači manji rizik i lakšu kliničku sliku), ukoliko se zarazite, kao i na samu infektivnost jedne osobe po druge (virusno opterećenje

Antimikrobno dejstvo zubne paste traje u ustima tri do pet sati i time se smanjuje virusno opterećenje u pljuvački i uklanjaju čestice virusa ukoliko ima u ustima", objasnio je.

Stručnjak je savetovao da se zubi peru što češće, svaki put kada se izlazi napolje - u kupovinu ili na trening (i naravno, nakon dolaska kući). Napomenuo je da bi javne službe trebalo da pranje zuba uvrste u preventivnu meru, podjednako važnu kao nošenje maski i držanje distance.

Preporučio je i upotrebu tečnosti za ispiranje usta iz istih razloga. Tvrdnje profesora su zasada teorijski moguće, ostaje da se istraže u praksi. Takođe, treba imati na umu da su delotvorne ukoliko virus u organizam uđe preko usta, Treba imati na umu da koronom možete da se zarazite i preko sluzokože očiju i nosa.

I OVO ĆE VAS ZANIMATI

PREDSEDNIK BUGARSKE U SAMOIZOLACIJI Radev bio u kontaktu sa zaraženom osobom, čeka rezultate testa

TAJNI ŽIVOT MONSTRUMA IZ BELGIJE U SRCU ŠUMADIJE! Komšije OTKRILE: "ZVER bila PORED NAS"

SAJBER KRIMINALCI HARAJU SRBIJOM: Iz Beograda sproveli filmsku prevaru tešku 200 MILIONA

Na važnost količine virusa ukazao je i Oksfordski centar za kovid-19, koji je napomenuo da veća količina čestica virusa znači teže oboljenje i veću infektivnost po druge.

A na to koliko je pranje zuba bitno u preventivi kovida, profesor Adi je ukazao još u aprilu u časopisu "Dental Journal". Poručio je tada da ga čudi zašto struka nije preporučila da ljudi češće održavaju oralnu higijenu. Pozvao je vlade da saopšte da se zubi peru dva puta dnevno po dva minuta.

Napomenuo je da većina pasti, ako ne i sve, sadrže ključne sastojke kojih ima u dezinfekcijskim gelovima koji se koriste od početka pandemije. Nije, međutim, precizirao o kojim sastojcima se radi. Postoje kontroverze oko određenih sastojaka za koje se pretpostavlja da su ključni u zaštiti od virusa. Sa druge strane, naučnici iz Južne Koreje podržali su još ranije ideju da sredstva za ispiranje usta mogu da spreče širenje korona virusa. Međutim, SZO je odbacila tu mogućnost.

Komentari korisnika (1)

anka

Muckati razredjeno sirce.


Ostavite komentar