12°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Alo.rs

MORSKA SO OPASNA PO VAŠE ZDRAVLJE: Podiže pritisak i može da vas ubije

Ukoliko imate zujanje u ušima, glavobolju, pritisak u grudima, krvarenje iz nosa, vrtoglavicu ili se brzo zamarate, obavezno posetite lekara!

Hipertenzija godinama može biti bez izraženih simptoma, pa se često dešava da se pacijentu otkrije neka od ozbiljnih komplikacija (infarkt srca, moždani udar, slepilo, bolesti bubrega). Mnoge od tih bolesti su smrtonosne, te se hipertenzija i definiše kao tihi ubica. Najčešći simptomi su: zujanje u ušima, glavobolja, pritisak u grudima, krvarenje iz nosa, vrtoglavica, nestabilnost pri hodu, brzo zamaranje, osećaj nedostatka vazduha.

Samo četvrtina obolelih od hipertenzije u Srbiji se odgovorno i adekvatno leči. Mnogi lečenje ne shvataju ozbiljno, dok ne dođe do fatalnih komplikacija poput infarkta srca, šloga, oboljenja bubrega… Isto tako veliki problem našeg društva je samolečenje. Mnogi će se pre putem interneta informisati o svom stanju ili upitati člana porodice, prijatelja nego što će na vreme otići lekaru.

SVE O SPORTU

ŽELEZNIK DOČEKUJE CRNO-BELE: Šćepanović poziva na koncentraciju i borbenost

KRALJ ŠLJAKE SUROV PREMA NOLETU: Rafa SRPSKOM ASU nije dao da stoji

DEJAN STANKOVIĆ O LAVOVSKOJ BORBI NJEGOVIH IGRAČA: Srce na terenu za trijumf u 163. derbiju!

Adekvatno lečenje hipertenzije podrazumeva odlazak lekaru i postavljanje prave dijagnoze. Osnovu lečenja hipertenzije predstavlja smanjen unos natrijuma, a dovoljan unos kalijuma i magnezijuma, nezavisno od toga da li se primenjuju lekovi ili ne. Kod većine, ako ne svih, bolesnika sa hipertenzijom terapija se započinje malim dozama lekova. Normalizacija krvnog pritiska postiže se postepeno tokom nekoliko nedelja. Retko pacijent uzima jedan lek, češće se određuje fiksna kombinacija, tj. dva leka u odgovarajućoj dozi u jednoj tableti.

Kako se pravilno meri pritisak, koji su uzroci, a šta posledice hipertenzije i kako bi trebalo da se hranite, saznajte u knjižici Hipertenzija, koji 19.10. bespltno dele dnevne novine ALO!. U knjižici vas očekuju saveti, recepti i sve o preventivi ove opasne bolesti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar