-1°C

Beograd

Photo: twitter/printscreen

Izvor: AMN

ČUDO! Veliko otkriće na obali Sirije, Rusi se ŠOKIRALI (FOTO)

Svi su oduševljeni

PROČITAJTE OBAVEZNO

SVEČANO OTKRIVANJE SPOMENIKA STEFANU NEMANJI! Vučić: Nemanja i Sveti Sava su naše sidro i naš krst!

SLUČAJ BAČENE BEBE U OBRENOVCU: Majka i ćerka ostaju u pritvoru

EVROKUP: Loš period se nastavlja, Partizan PORAŽEN

Ruski naučnici su pronašli drevnu rimsku luku kraj obale Sirije. Dmitrij Tatarkov, direktor Instituta za društvene nauke i međunarodne odnose, rekao je da je u blizini sirijske obale otkrivena drevna luka, koja verovatno potiče iz rimskog doba.

Ruševine su pronađene tokom druge sezone rusko-sirijske arheološke misije.

- To možda nije luka, ali je pomorska tvrđava iz 1. veka nove ere. Pronađeni su ostaci hidrauličnih konstrukcija, svetionik i četiri mermerna stuba. Prateći keramički materijali omogućiće detaljnije datiranje zdanja. Ovo je veliko otkriće.

Prema njegovim rečima, naučnici su morsko dno pregledali vizuelno i uz pomoć vođenih podvodnih vozila.

Istovremeno, pored luke, otkrivena su i tri ranije nepoznata sidrišta iz antičkog perioda, kao i ostaci drevnih hidrauličkih građevina: lukobrani i zidovi keja. Preuzeti keramički materijal se sada obrađuje u Odeljenju za starine u Tartusu. 

- To su ostaci antičkih grčkih amfora, feničanski lonci, egipatske vaze i predmeti za domaćinstvo od rimskog kamena. Ovi materijali će nam omogućiti da obnovimo pomorske trgovinske puteve koji povezuju ovaj region sa glavnim mediteranskim regionima. Moći ćemo da utvrdimo životni ciklus luka koje su postojale u to vreme.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (1)

SDR

Rusi kao familija sa nordijskim kraljevskim porodicama, su uvijek LAGALI i DANAS su prisiljeni da prikrivaju SVOJE PRIJASNJE LAZI. Fenicani bili tamo negdje oko Finske ! Uporedite PISMO.


Ostavite komentar