Izvor: Tanjug
05.07.2020 u 16:43
0

KORONA JE DOTUKLA: Jedna od najbogatijih evropskih zemalja pred bankrotom!

Republici San Marinu preti opasnosti da zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon panedmije Covida19 bankrotira, a zbog duga mogla bi izgubiti i svoju 1300 godina dugu samostalnost. 

Republika San Marino je na početku pandemije oklevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1 200 građana od ukupno 33 000 i procentualno skočila na prvo mesto po broju zaražanih u svetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere.

OVO MORATE ZNA

BIĆE DRUGI, TREĆI, I ČETVRTI TALAS KORONE! Lekar iz Birmingema UPOZORIO, evo ko je prvi na udaru!

HIRURG SRĐAN MIJATOVIĆ O RADU U URGENTNOM CENTRU U DOBA KORONE: Kakva je budućnost laparoskopije!

ŠARČEVIĆ: Dobre vesti za maturante i studente!

NOVA PORUKA MRŽNJE NA BIRAČKOM MESTU! Pretnja Srpkinjama i srpskoj deci ISPISANA NA ŠKOLI!(FOTO)

NOVA ODLUKA GRČKE: STOP srpskim turistima!

Jos pre pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona eura, a sada da bi izbegli financijsku propast vlasti San Marina traze pomoc od prvog suseda Italije, i “BankItalije”.

Republika San Marino bila je dugogodišni poreski raj, idelano mesto za sakrivenje novca i zametanja tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati.

Milioni su nestali “pojele su ih banke”, tvrdi Đuzepe Marija Morganti, savetnik opozicione demokratske partije.

Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

U poslednih pet godina bogatstvo Republike je prepolovnjeno, društveni proizvod pred pandemiju koronavirusa bio je manji za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za još 12 procenata.

Da bi ublazila ekonomsku krizu Republika San Marino je štampala državne obveznice “Titano” (ime po planini Titano na cijim obroncima se prostire drzava) u vrednosti od 500 miliona evra .

KORONA U SRBIJI

PRESEK STANJA U SRBIJI, JOŠ PETORO PREMINULO OD KORONE: Obolelo 302, na respiratorima trenutno 81 pacijent!

VIRUS SE ŠIRI! EPIDEMIJMA U RASINSKOM OKRUGU BRZO NAPREDUJE: Za 24 sata i 11 novih bolesnika!

LJAJIĆ UPOZORIO: „Moj prijatelj je umro od kovida, a imao je 3 negativna testa“

KORONA NIJE ZAOBIŠLA USTANOVE: Domovi puni zaraženih!

Jedan “Titano” vredi jedan evro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list.

Čak se razmišlja i o uvođenje poreza na dodatnu vrednost, što bi bio presedan u istoriji najmanje države na svetu.

Lokalni mediji pišu da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi pasti u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, što bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnih imstitucijama kao sto je UN, OEBS i sl.

U San Marinu živi oko 10 hiljada Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva sto deo italijanskih političara apeluje “da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane”, tvrdi član demokratske partije Marko di Maio.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter