Izvor: Novosti.rs
04.12.2020 u 09:45
0

DODIK GOVORIO O GLOBALNOJ KRIZI

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u obraćanju na posebnoj sednica Generalne skupštine UN posvećenoj pandemiji virusa korona da su zemljama potrebna finansijska sredstva za borbu protiv pandemije i ulaganja u oporavak.

Dodik je rekao da u tom smislu BiH podržava stav Ujedinjenih nacija da je finansijska podrška ključni aspekt solidarnosti i da porodica UN treba da reaguje na sve aspekte krize.

On je istakao da je pandemija virusa korona globalni zdravstveni izazov koji zahteva globalni odgovor.

Dodik je rekao da je zdravstveni sistem Republike Srpske, kao i FBiH i Brčko distrikta, u dosadašnjem periodu adekvatno odgovorio izazovu pandemije kovida 19, zahvaljujući planiranju i sprovođenju institucionalnih mera, zalaganju medicinskih profesionalaca, kao i odgovornosti građana i zajednice u celini.

– Odgovoru na pandemiju značajno je doprinela i dobra međunarodna saradnja. Deo aktivnosti realizovan je uz pomoć SZO, Evropske komisije, Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, te mnogih država donatora na čemu smo svi zahvalni – istakao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Dodik je naglasio da su zemljama potrebna sredstva, kako za borbu protiv pandemije, tako i za oporavak privrede.

– Podaci za ekonomski izveštaj Evropske komisije za treći kvartal 2020. godine pokazuje da je BDP za 9,3 odsto manji nego za prethodnu godinu, što se tumači posledicama pada i smanjenja ranije dogovorene privatne potrošnje i izvoza – naveo je Dodik.

On je rekao da su pad zaposlenosti, za koji se stvarni podaci teže mogu ustanoviti, i povećanje robnog trgovinskog deficita izazavali negativne posljedice na deficit tekućeg računa BiH, bankovne zajmove, ali i kredite domaćinstava.

SAZNAJTE JOŠ…

DODIK NA SEDNICI UN: Potrebna solidarnost u borbi sa koronom! (VIDEO)

UDAR NA SRBIJU! Amerika naoružava Hrvatsku!

BRNABIĆ: Stanovi za pripadnike službi bezbednosti u 7 gradova

JEZIVA ISPOVEST Boranina čiji je otac poginuo u požaru: „Raspadao mi se u rukama“

Dodao je, takođe, da podaci pokazuju da su žene radnici i vlasnice preduzeća teže pogođene posledicama pandemije po privredu u odnosu na muškarce.

Dodik je rekao da su vidljivi rezultati u regionu postignuti primenom sistema zelenih koridora na određenim graničnim prelazima, te da je plan da se to primeni i na promet roba sa EU.

– Jačamo saradnju u okviru CEFTA, uz ispunjavanje CRM i Zelene agende koju smo usvojili na Samitu u Sofiji 10. novembra ove godine – naveo je on.

Dodik je istakao da kriza uzrokovana virusom korona sa sobom nosi velike izazove za sve sfere života, pa tako i u oblasti bezbednosti, naročito u pogledu ilegalne proizvodnje i krijumčarenja droga te migracija.

– Posebno moramo da naglasimo da se od 2017. godine susrećemo sa masovnim i nezakonitim ulaskom migranata u zemlju. Trend je nastavljen i u 2018, 2019. pa i u ovoj godini – naveo je on.

Dodik je rekao i da su na početku pandemije bogate zemlje zaboravile na male, te da su se regionalne organizacije ponašale kao da nemaju strategiju ni resurse da pomognu, kako svojim članicama, tako i ostalima.

– Čak je i EU poklekla u prvim sedmicama, pokazavši svu slabost jednog velikog sistema nespremnog na obimnost i dubinu krize koja nas je zadesila – smatra predsedavajući Predsedništva BiH.

Dodik je istakao da je u takvoj situaciji, legitimno pravo svake zemlje, a posebno one ograničenih resursa, da potraži pomoć prijatelja na međunarodnoj sceni i izlaz iz krize kako bi sačuvala ljudske živote.

– Nikada više, ni jedna zemlja, niti jedan narod ne bi smeo da se oseti usamljen i napušten od svih. To i jeste svrha Ujedinjenih nacija – poručio je Dodik.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH je poručio da su čovečanstvu, u vremenu neizvesnosti, potrebne solidarnost i zajedništvo, ne samo na lokalnom, već i na regionalnom i globalnom nivou.

– Ova pandemija je jasno pokazala da niko nije siguran, dok svi nisu sigurni – poručio je Dodik.

Na dvodnevnoj sjednici Generalne skupštine UN učestvuju lideri i ministri iz više od 140 država.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter