1°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Propao plan da se UN izbace sa KiM! Rusija i Kina rekle "NE" UMNIK ostaje

Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozdravili su nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljlstvom EU, a Velika Britanija i SAD zatražili su da se preispita uloga UNMIK-a na Kosovu i Metohiji

SVE O KORONI

KON: Broj novozaraženih je UZNEMIRUJUĆE VELIK!

Preminu dobrovoljac koji je primio oksvordsku vakcinu

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Oboren rekord po broju obolelih!

RUSI TVRDE: Naša nova vakcina protiv korone bezbedna za sve!

DR GORAN BJELOJEVIĆ OTKRIVA: Evo koliko STE ZAŠTIĆENI ako SAMO nosite MASKU! (VIDEO)

S druge strane, ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da Moskva smatra da je UNMIK ključna međunarodna misija na KiM, dok je zamenik kineskog ambasadora pri UN Geng Šuang rekao da Kina podržava nastavak mandata UNMIK-a i važnu ulogu koju ima ta misija.Kineski predstavnik je, takođe, pozvao Beograd i Prištinu da sprovode dogovorene sporazume, ocenivši da sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa iz Vašingtona predstavlja važan korak ka ostvarivanju napretka. On je naglasio da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, da razume legitimnu zabrinutost Srbije po pitanju Kosova i da ceni napore Srbije za političko rešenje kosovskog pitanja. - Kina pozdravlja napore obe strane da postignu uzajamno prihvaljivo rešenje - poručio je on.

Kineski predstavnik je istakao da se njegova zemlja nada da će Priština nastaviti da sprovodi Briselski sporazum i "efikasno promovisati osnivanje" Zajednice srpskih opština. On je, istovremeno, izrazio zabrinutost zbog izgradnje puteva oko manastira Dečani. Nemački diplomata pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. On je ukazao i na važnost Specijalnog suda, navodeći da je to važan deo izgradnje vladavine prava i okončavanja nekažnjivosti. Britanski predstavnik zatražio je da se preispita uloga UNMIK na KiM, navodeći da je situacija značajno drugačija u odnosu na 1999. godinu, kada je počeo mandat te misije. On je, takođe, pozdravio nastavak dijaloga pod pokroviteljstvom EU, kako i napredak koji su dve strane ostvarile u Vašingtonu.  

OVO MORATE ZNATI

SAOPŠTENJE IZ MUP-a: Uhapšen osumnjičeni za napada na inspektora

DAČIĆ: Moja nova funkcija je najveća moguća čast!

ĐORĐEVIĆ: Zaposleni koji rade od kuće ne smeju da imaju manja prava!

SRPSKA GENIJALNOST NA DELU! Naši "maskomati" stižu širom sveta!

RANJEN INSPEKTOR U NOVOM SADU! Policija na ulicama, jure napadača!

- Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije ključna je za regionalnu stabilnost i prosperitet - poručio je britanski diplomata.

On je istakao da Britanija podržava rad Specijalizovanih veća i specijalizovanog tužilaštva. Takođe je pozvao zvaničnike da se uzdrže od retorike koja bi mogla da povredi porodice žrtava rata, navodeci da London snažno podržava vladavinu prava. Zamenica američke ambasadorke pri UN, Čerit Norman Šalet ocenila je kao istorijski dan kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti u Beloj kući potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa i pohvalila dvojicu lidera da su pokazali ogromnu hrabrost upustivši se u pregovore.  

Ona je, takođe, pozvala Savet bezbednosti da razmisli o promeni Unmika i preduzme korake u tom pravcu. Francuska ambasadorka je ocenila je da je jedan od glavnih izazova na KIM "puna normalizacija odnosa sa Srbijom". - Sveobuhvatni, definitivni i pravnoobavezujući sporazum je preduslov da se Srbija i Kosovo pridruže EU - poručila je ona. Ona je, takođe, pozdravila nastavak dijaloga Beograda i Prištine i poručila da je Francuska uverena da dve strane imaju zajedničku evropsku budućnost.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar