13°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: tanjug

SLOVENAČKI ANALITIČARI POHVALJUJU: Nova era odnosa Srbije i SAD

Srbija je ključna država regiona za održavanje stabilnosti i mira i zbog toga otvaranje regionalne kancelarije američke Razvojne finansijske korporacije (DFC) predstavlja novi početak za Srbiju i Zapadni Balkan, ocenjuje Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane u analizi odvojenih sporazuma Beograda i Prištine sa SAD.

U analizi sporazuma o "ekonomskoj normalizaciji“ i posledicama pod naslovom "Sporazum SAD-Srbija-Kosovo 2020: Nova era političkih i ekonomskih odnosa Srbije i SAD“, ističe se da ovo treba da pokaže snagu regiona, koji više neće biti "zaključan u prošlosti“, već da će biti "fokusiran na budućnosti“.

SAZNAJTE I OVO

JOVANOVIĆ: Mera uspeha rada kancelarije DFC-a meriće se otvaranjem novih radnih mesta

KORONA ŠIROM PLANETE: Zaraženo više od 32 miliona ljudi

HAOS na ulicama MINSKA! Žestok OKRŠAJ policije u demonstranata!

INCIDENT U OBRENOVCU: Migrant NAPAO DEVOJKU, prijatelj je ODBRANIO!

Marija Zaharova: NE VERUJEMO Berlinu NI REČ!

Konstatujući da je u okviru potpisanih sporazuma predviđeno međusobno priznanje Izraela i Kosova, te premeštanje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim u roku jedne godine, analitičari iz Slovenije zaključuju da administracija američkog predsednika Donalada Trampa ima intenciju da kroz postizanje paketa sporazuma, ne samo da relaksira odnose između tri velike monoteističke religije (judaizam, kršćanstvo i islam), nego da za višedecenijska, čak i viševekovna otvorena pitanja i sporove pronađe trajna rešenja.

Kada je u pitanju “Mini šengen”, analitičari su ocenili, da je to hrabra i vizionarska ideja i da predstavlja najvažniji projekt od raspada SFRJ do danas, jer bi doprinela homogenizaciji evropskog prostora i osigurala realizaciju u praksi evropskih sloboda kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga.

-To bi obesmislilo balkanske nacionalizme, a pritom i osnažilo EU, koja je nemoćna pred pritiscima Rusije, Kine i Turske i koja se ne suprotstavlja odlučno populistima, koji kolaboriraju sa snagama čiji je jedini cilj razaranje evropskog jedinstva i, u konačnici, EU- navodi se u analizi.

Eksperti takođe smatraju da se za sporno pitanje imovine, odnosno vlasničkih udela na Kosovu, može primeniti model Nuklearne elektrane Krško, prema kojem bi svaka strana imala 50 odsto vlasničkog dela i shodno tome zajedničko upravljanje elektranom.

PROČITAJTE JOŠ...

Osumnjičeni TVRDI DA JE BIO PIJAN: Istaga o ZLOSTAVLJANOM DEČAKU iz Sremskih Karlovaca se BLIŽI KRAJU!

SNAŽNI PLJUSKOVI u NAREDNIM SATIMA: Za vikend PRAVA JESEN!

KORONA ĆE SE SMIRITI? Evo šta kažu stručnjaci KADA ćemo nastaviti sa NORMALNIM ŽIVOTOM!

-Model Nuklearne elektrane Krško može se primijeniti i na Kosovu, jer elektroenergetski objekti ostaju na teritoriji Kosova, a utvrdili bi se vlasnički delovi između Kosova i Srbije, te način kako bi se zajednički upravljalo energetskim objektima. Taj model, koristeći analogiju, mogao bi se upotrijebiti i za imovinu/vlasničke udele u drugim sektorima na Kosovu-navode analitičari.

Smatraju da je uloga EU za vreme pandemije Kovid-19 bila spora i nespretna, kao i da je sve svoje anomalije, odnosno nemoć, pokazala i tokom posredovanja u dijalogu između zvaničnog Beograda i Prištine.

O važnosti potpisanog sporazuma u Vašingtonu i početku nove ere političkih i ekonomskih odnosa između Srbije i SAD, slovenački analitičari citiraju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na otvaranju kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu i specijalnog izaslanika predsednika Trumpa za dijalog između Beograda i Prištine ambasador Ričard Grenela.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar