5°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

DR ŠEKLER OTKRIVA: Preti li nam nova opasnost od korona sojeva?

Dr Milanko Šekler, član tima koji je prvi utvrdio genom koronavirusa u Srbiji, kaže da osim antitela, ljudski organizam od korone štiti i celularni imunitet

VAŽNO

OTKRIVENO: Evo ko su IZMASAKRIRANI navijači čije su fotografije objavljene sinoć

NOVA PROGNOZA PROFESORA KOČOVIĆA: Evo šta nas čeka! (FOTO)

DIVLJANJE SA KORONA ŽURKAMA SE NASTAVLJA: Novosadska policija upala u kuću prepunu ljudi!

Virusolog i mikrobiolog sa Veterinarskog specijalističkog Instituta "Kraljevo" dr Milanko Šekler izjavio je da osim antitela, ljudski organizam od korona virusa štiti i celularni imunitet.

Šekler je rekao da antitela nisu jedina zaštitna stvar koju proizvodi vakcina, već da postoji i celularni imunitet koji svi zanemaruju.

On je  kazao da količina antitela nije nešto čime treba da se hvalimo i međusobno takmičimo.

Šekler je objasnio da, ako je vakcina deklarisana kao efikasna 80 odsto, kao kineska, sigurno znači da će od milion vakcinisanih 200.000 moći teorijski da se inficira, ali će imati veoma blagu sliku.

PROČITAJTE JOŠ

POTRESNE PORUKE: Poznati se opraštaju od glumca

NOVI DETALJI U VEZI SLUČAJA SILOVANJA U ŠKOLI ALEKSIĆA: Od 436 svedoka, ostalo samo 7 koji će pričati u njegovu odbranu!

U VRHU! Srbija i dalje među vodećim zemljama po stopi vakcinacije

CRKVA DANAS PRAZNUJE POKLADE: Običaji nalažu jednu bitnu stvar!

- Ako je vakcinisano milion, 800.000 se neće nikada inficirati. Od preostalih 200.000, 190.000 neće ni znati da su se inficirali, a možda par procenata ljudi će se inficirati sa nekom blagom kliničkom slikom. Samo izvestan broj ljudi, samo par stotina će možda imati terapijske mere, ali neće biti životno ugroženi - ukazao je Šekler.

Rekao je da je moguće e da na ovakvu epidemijsku sliku u Srbiji uticaj imaju i novi sojevi korona virusa.

- Verovatno je da će oni pokušati da dominiraju, kao u regionu, ali u smislu zaštite ili teže kliničke slike ili smrtnosti, ne postoje dokazi da su oni opasniji. Šire se lakše, potrebna je manja količina virusa, ali ne znači ništa da li se neko zarazio britanskim ili nekim našim sojem, to je stručna informacija - naveo je Šekler.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar