7°C

Beograd

Photo: SPC

Izvor: Alo.rs

VLADIKA SERGEJ POSLAO JAKU PORUKU: Lažemo sebe! Moramo se probuditi

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije upozorio je na smutno vreme u kojem se ljudi leče na internetu, a patrijarha biraju na društvenim mrežama, te ukazao na potrebu da se svet probudi i približi Bogu, a početak Božićnog posta, smatra, dobra je prilika za to.

 Čovek neprestano izokreće stvarnost, ne bi li tako umanjio sopstvenu odgovornost, jer je lakše za sve nevolje optužiti drugog čoveka ili virus, nego zagledati se u ponor sopstvene duše. Zbog toga tumaramo stazama istorije, izgubljeni u lavirintu pandemije, okrećući se svakome sem Bogu, a „Bog kao Bog, samo ćuti i gleda“, čekajući naše pokajanje. Ili, što bi rekao prost narod: „Kakvi smo, dobro nam je!“ - naveo je vladika, a preneto je na Fejsbuk stranici njegove eparhije.

 Lažemo sebe ako kažemo da brinemo za čovečanstvo, a ne vidimo nevolju brata svoga. Lažemo sebe ako tvrdimo da smo Božji, a sve svoje nade polažemo u čoveka. Obmanjujemo sebe da smo Hristovi, ako nam je novac miliji od ljubavi, odelo od tela, telo od duše... Predubok je ponor koji smo sami sebi iskopali! Zbog toga se lečimo na internetu, a patrijarha biramo na društvenim mrežama, znajući, bez Boga, koji nam je kandidat bolji i potrebniji. Verujemo analitičarima, ne verujemo svetiteljima, uzdamo se u krizne štabove, a zaboravljamo Gospoda. Što bi rekao Ava Justin: „Kakva tmina, kakva pomrčina!“ - zaključio je vladika, naglašavajući na kraju da je došlo krajnje vreme da se svet probudi.

SAZNAJTE JOŠ...

BRAČNI PAR SA SINOM PLJAČKA PO ŠAPCU: Ukrali lančić vredan oko 110.000

KORONA PRESEK: Zaraženo 8.000 ljudi!

PRITVOR DO 30 DANA OSUMNJIČENOM ZA UBISTVO DEKA SAVE: Tupim predmetom tučen do smrti

Sutra prvi sastanak Sinoda SPC od sahrane patrijarha Irineja

JEZIVO: Ugledna zagrebačka doktorka izvršila samoubistvo

- A Gospod neka nam prašta, ne po pokajanju našem, već po milosti svojoj - naveo je Sergije.

Sinod danas zaseda, pašće odluka o Saboru

Sinod Srpske pravoslavne crkve, prema našim saznanjima, zasedaće danas i to će biti prvo okupljanje ovog crkvenog tela nakon smrti patrijarha Irineja. Glavna tema će biti vreme održavanja Sabora na kojem će se birati novi poglavar SPC. Izborni Sabor bi po crkvenom ustavu trebalo da bude održan najkasnije krajem februara, međutim strahuje se da bi epidemija koronavirusa mogla da ga odloži do proleća.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar