13°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: KosovoOnline

ALBANCI POKUŠAVAJU DA UKRADU NAŠE CRKVE! Moramo da demontiramo njihove LAŽI I PSEUDOISTORIJU!

Istoričar i profesor Univerziteta u Beogradu Miloš Ković izjavio je danas da najnovije pisanje "Kohe" o srpskim manastirima kao takozvanom kosovskom nasleđu, više nikoga ne može da ostavi ravnodušnim i da je veza Albanaca sa Ilirima nepostojeća.

OVO MORATE ZNATI

NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Drastično smanjen broj novozaraženih, 2 preminula

IDENTIFIKOVAN UBICA STOJANOVIĆA: Sa Vračara krenuo električnim biciklom kako bi postavio bombu!

Evo ko je ubica Strahinje Stojanovića!

VAŽNO! Ovo su preporuke za prevenciju korone na visokoškolskim ustanovama

Ković je ocenio da je pokušaj prisvajanje srpskog kulturnog nasleđa samo dokaz i potvrda onoga što bi moglo da se desi srpskim svetinjama ukoliko Srbi i Srbija odustanu od Kosova i Metohije.

- Ovo je najjasniji dokaz šta nam se sprema -  upozorio je Ković.

Istakao da je ključno razumeti kakve veze imaju starobalkanski hramovi i rimska istorija sa savremenim Albancima.

- Savremeni Albanci su narod koji je većinski muslimanski, čiji je nacionalni identitet izgrađen u 19. i 20. veku na osmanskom i komunističkom nasleđu, dakle to je narod koji je dominantno muslimanski - navodi Ković.

PROČITAJTE I OVO:

MARIĆ VAS OČEKUJE OD 21 ČAS: "Ćirilica" će pomeriti sve granice!

AUTO-MOTO SAVEZ SRBIJE: Povoljni uslovi za vožnju, nema zadržavanja

OPROŠTAJ: Rakitić saopštio da se povlači iz reprezentacije!

- U srednjem veku kada je građena Bogorodica Ljeviška i potonjim vekovima, nijedan istorijski izvor ne potvrđuje postojanje Albanaca na području Kosova - pojašnjava Ković.

- U srednjem veku, na osnovu dostupnih izvora, Albanaca tamo nema. Prosto, izgleda da se školstvo Albanaca zasniva na pseudo-mitološkim teorijama, njihovom ilirskom poreklu, to je problem koji sami albanski istoričari moraju da prevaziđu. Nije mi jasno zašto savremeni Albanci toliko insistiraju na antičkom poreklu naših hramova. Njihova veza sa Ilirima je prosto nepostojeća, ona je pseudomitologija - rekao je Ković.

Kako je primetio, to što takve tvrdnje podržava i jedan deo lobističkih struktura na Zapadu, nije razlog da se u njih mora i poverovati.

- Dakle, Albanci su potomci starobalkanskog stanovništva, u istoj onoj meri u kojoj su i Srbi potomci starobalkanskog naroda. Nema nikakvog razloga da mi iz svog nasleđa odsecamo taj kulturno starobalkanski identitet. I u tom smislu, Albanci nemaju nikakvu posebnu privilegiju i nemaju nikakvu stručnu, dokazanu vezu sa Ilirima, ili sa bilo kojim starobalkanskim narodom - istakao je Ković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti