0°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: tanjug

Manifestacijom na Adi obeležen "Svetski dan bez automobila"

Ministarstvo zaštite životne sredine danas je manifestacijom na Adi Ciganliji obeležilo „Svetski dan bez automobila“ u cilju podizanja svesti o opasnosti od velikog zagađenja životne sredine, kao i promovisanja ekoloških i zdravih stilova života.

Manifestacija, koja je održana na Adi Ciganliji, okupila je predstavnike diplomatskog kora, UNDP-a, naučne i stručne javnosti, civilnog sektora i medija.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je u obraćanju ukazao da je zadnji čas da se ljudska civilizacija pomiri sa prirodom koju toliko dugo zagađuje.

SAZNAJTE I OVO

HOROR u SMEDEREVU: Majka OSTAVILA u STANU SAMO JEDNOGODIŠNJE DETE! Beba NAĐENA GLADNA i PRLJAVA

Oglasio se PRIJATELJ Halida Muslomovića: Tvrdi je pevaču PODMETNUTA AFERA!

STRAVIČNA NESREĆA KOD KRALJEVA! U selu Samaila direktan sudar, vatrogasci SEKU AUTOMOBILE!

Navodeći da su gradovi planetarno najveći zagađivači, a da su procene da će do 2050. godine čak 70 odsto svih žitelja planete živeti u gradovima, ministar je ukazao da mora da se menja filozofija življenja kako bi se način života prilagodio mogućnostima planete na kojoj živimo.

-Životna sredina nije pitanje dnevne poliktike, to je pitanje naših života. Srbija je otvorila ekološki put i nastaviće tim putem, kako bi sačuvala biodiverzit, bogastvo koje je svrstava među četrdeset u svetu i dostigla najviše ekološke standarde- rekao je Trivan.

Govoreći o naporima koje Srbija ulaže da unapredi životnu sredinu i ostvarenom napretku u zaštiti životne sredine, ministar je kazao da je ekološka svest javnosti podignuta sa 10 na skoro 80 odsto.

Naveo je neke od postignutih rezultata u zakonodavnoj oblasti, pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 27, međunarodnoj ulozi Srbije u najvažnijim međunarodnim konferencijama UNEA-5 i COP-26 kao i u realizaciji konkretnih mera koje doprinose rešavanju ekoloških problema kao što je aerozagađenje.

Trivan je ukazao na značaj formiranja i rada Vladine komisije za rešavanje pitanja aerozagađenja, koja će tako efikasno multisektorski delovati, kao i na subvencije za kupovinu hibridnih i električnih automobila, za koje je Ministarstvu zaštite životne sredine do sada pristiglo 170 zahteva.

PROČITAJTE JOŠ...

Vučić DOBIO POKLON od Grenela! Uspostevljena DIVNA SARADNJA!

Tramp SE ZAHVALIO Jakobsonu na nominaciji za NOBELOVU NAGRADU

SUTRA STIŽE OSVEŽENJE: Pre podne TOPLO, posle podne PLJSUKOVI praćeni GRMLJAVINOM!

Ministar je kazao da je u Evropskoj nedelji mobilnosti učestvovalo više od 30 gradova i opština u Srbiji, koje su tako pokazale da im je važno da rešavaju pitanja aerozagađenja i da veruje da će primenom kratkoročnih i dugoročnih planova smanjinjivati zagađenja vazduha na teritoriji svojih opština, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Ukazujući na važnost i značaj odluke donete pre tri godine o formiranju Ministarstva zaštite životne sredine kao posebnog resora u Vladi Srbije, ministar je iskazao uverenje da će u nadležnosti Ministarsva u narednom periodu biti održivi razvoj, šume i vode kao i da će se Agencija za zaštitu životne sredine dodatno ojačati i izdvojiti kao samostalna, preuzimajući važne nadležnosti u zaštiti životne sredine.

O tome koliko je važno da svako od građana smanji upotrebu automobila koji izduvnim gasovima utiču na zdravlje čoveka, opstanak biljnog i životinjskog sveta, klimatske promene, ozonski omotač, pokazali su i ličnim primerom ambasador Holandije Žil Bešor Pluh, predstavnik UNDP-a Žarko Petrović i Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative, koji su biciklom stigli na manifestaciju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti