4°C

Beograd

MINISTAR POLJOPRIVREDE U ULOZI DEDA MRAZA: Subvencije za svaki kupljeni traktor proizveden u Srbiji!

Gostujući u jutarnjem programu " Dobro jutro, Srbijo " na Happy TV, Branislav Nedimović, mninistar poljoprivrede najavio je novi pravilnik za 2020. godinu.

DUG OD 12 MILIJARDI DINARA: Ovako su nekada potkradali investitore! (VIDEO)

Pre nekoliko dana smo pričali da osnibamo General štap za bezbednost hrane, sada moramo da uvedemo nove stvari, kao Deda Mraz- započeo je ministar poljoprivrede i dodao:

Od Nove godine će na snagu stupiti novi pravilnik na osnovu kog će svako ko kupi traktor koji je sklopljen u Srbiji do 60 kilovata, dobiće subvenciju.

Kako kaže Negrić, ministarstvo će davati subvencije za traktore koji su isključivo proizvedeni u Srbiji, jer to pozitivno utiče na bruto-društveni proizvod.

-To su traktori od 8.000 do 20.000 evra, do 60 kilovata, namenjeni za voćarstvo, povrtarstvo za male parcele- rekao je Negrić.

OVO ĆE BITI HIT ZA 2020 Najbolja frizerka u Srbiji preporučuje kakvu morate imati frizuru (VIDEO)

Ono što je važno je da se subvencije odnose i na veće traktore namenjene za veće parcele.

- Imali smo 500 zahteva za kupovinu velikih traktora- objasnio je ministar.

Kako je istakao Negrić, poziv će biti otvoren nekoliko meseci. U praksi to izgleda ovako. Ukoliko traktor košta 15.000 evra, donese račun i mi vam damo sedam i po hiljada evra- objasnio je Negrić.

Svesni loše finansijske situacije poljoprivrednika, kako kaže ministar, oni su našli rešenje kako da i ljudi koji nemaju para da kupe traktor dobiju isti.

- U ovakvim situacijama dajemo subvencionisam kredit u poloprivredi sa kamatnom stopom od 3% na 5 godina- objasnio je Negrić.

Ovu vrsu kredita daju više banaka u Srbiji. Postupak je sledeći, svako ko hoće da kupi traktor, ode u banku, podigne kredit, kupi traktor, a onda ministarstvo poljoprivrede snizi kamatnu stopu na 3% i otplaćujete na 5 godina.

Kada je reč o subvencijama za mlekare, takođe su uvedena nova pravila.

- Napravili smo nezavisnu laboratoriju koja će za potrebe poljoprivrednika i procenjivati kvalitet mleka i na osnovu toga davati subvenciju. Neće više biti subvencija 7 dinara po litri mleka, nego kakav ti je kvalitet. Možda će raspon biti od 4 do 12 dinara- zakljućio je Negrić.

Izvor: Happytv.rs
Foto: youtube/printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar