Izvor: Rina
06.06.2020 u 18:02
0

Srbija usvaja svemirski program sa Kinom

Memorandum su potpisali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang, tokom video-konferencijskog sastanka.

Danas je između Srbije i Kine potpisan Memorandum o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirnodopske svrhe.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

NOLE U NOĆNOM PROVODU Bella ciao ga je digla na noge! (VIDEO)

SPLITSKI GRADONAČELNIK IMA REŠENJE: SRBE TREBA NAGOVORITI DA DOĐU, NEKA PLATE ŽITOM!

LJUBAVNA PRIČA KOJU I DANAS OPLAKUJE SRBIJA! LAZA JE LUDO VOLEO LENKU, A ONDA SE POJAVIO – NIKOLA TESLA!

25 NAJVEĆIH NERAZREŠENIH MISTERIJA PLANETE Stranac sa plaže kog niko nije prepoznao i ukleta geografija! (GALERIJA)

Vučić: Čvrsto ćemo se boriti za Kosovo i Metohiju, ali za nas nema srećnog rešenja

Memorandum su potpisali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang, tokom video-konferencijskog sastanka.

Ministar Popović je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma koji će, prema njegovim rečima, imati visoku upotrebnu vrednost za državu, nauku i univerzitete, ali i za privredu i građane u Republici Srbiji.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti razvoja i upotrebe svemirskih tehnologija, satelitskih sistema i sistema osmatranja zemlje iz svemira sa primenama u oblastima pametne poljoprivrede, telekomunikacija, ekosistema, sistema daljinskog osmatranja i geolokacijskog pozicioniranja.

Kineski partneri uputili su poziv delegaciji Vlade Republike Srbije i srpskim naučnicima da posete Kinesku svemirsku agenciju i centre za razvoj svemirskih tehnologija.

„Naši partneri iz Kine spremni su da Srbiji stave na raspolaganje sve svoje znanje i iskustvo u oblasti razvoja i primene svemirskih tehnologija.

Ovakva otvorenost i spremnost na saradnju, koju je iskazao gospodin Džang, pokazuje koliko je veliko naše međusobno poverenje i koliko je snažno čelično prijateljstvo između naše dve zemlje“, naveo je Popović.

Predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang kazao je da je Srbija stari prijatelj Kine.

„Potpisivanje memoranduma je u zajedničkom interesu obe zemlje i predstavlja korak napred u promovisanju bilateralne saradnje u oblasti svemirskih tehnologija.

Nadam se da će ova oblast ubuduće zauzimati značajno mesto u planu ekonomske saradnje Kine i Srbije na dobrobit naših građana“, rekao je Džang.

On je istakao da Srbija ima odlične inženjere i izrazio očekivanje da će se što veći broj srpskih naučnika uključiti u zajedničke projekte Kine i Srbije u ovoj oblasti.

„Naš cilj je da se na svemirskim letelicama koje ćemo zajednički projektovati nađe i zastava Srbije“, rekao je Džang.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u istraživanju, razvoju i primeni svemirskih tehnologija uključujući zajedničku izgradnju stanica za prijem satelitskih podataka, razvoj satelitskih sistema i servisa sa pružanjem usluga lansiranja, razmene i primene satelitskih podataka u svrhu razvoja inovativnih usluga i razvoja nauke o zemlji, opažanja, klimatskih promena i životne sredine i drugo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter