14°C

Beograd

ALARMANTNO UPOZORENJE NAUČNIKA: Apokalipsa je blizu, sve zemlje ušle u CRVENO! (foto)

Naučnici već godinama upozoravaju kako se Zemlja zagreva i kako će sve viša temperatura uticati na klimatske promene i naše živote. Ali, koliko god oni puta ponovili neke naučne činjenice, toliko puta neko odmahne rukom i kaže kako su leta uvek bila vruća, a zime hladne.

Istina, jesu, ali podaci pokazuju kako je u proteklih 150 godina temperatura širom sveta narasla za barem pola, a u proseku za jedan Celzijusov stepen.

Anti Liponen, istraživač iz finskog Meteorološkog instituta prikupio je merenja o prosečnim temperaturama širom sveta i napravio vizualizaciju koja je s jedne strane zanimljiva za pogledati, ali i pokazuje zastrašujuće podatke. Zemlja postaje sve toplija!

Liponen je u svojoj vizualizaciji obuhvatio podatke iz 191 zemlje sveta i pokazao koliko se temperatura u toj zemlji promenila u odnosu na prosečnu temperaturu koju je NASA zabeležila između 1951. i 1980. godine.

Na početku vizualizacije gotovo sve zemlje predstavljene su plavim krugovima (temperaturama nižima od proseka). Ali, kako vreme prolazi, ti krugovi postaju sve crveniji i veći. Najveća promena vidljiva je u ovom veku kada su svi krugovi na ekranu crveni i rastu.

Liponen upozorava kako je porast temperature od dva stepena Celzijusa dovoljan da utiče na klimu i klimatske promene. Neke zemlje su tu temperaturu već dosegle.

- Bez obzira na to kako vizualizujete, promene izgledaju zastrašujuće - upozorio je Liponen na Tviteru, predstavljajući video.

Kurir
Foto: Twitter/Antti Lipponen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar