Izvor:
02.09.2019 u 18:15
0

Predstavljanje SRBIJE na sajmu knjiga u MOSKVI

Srbija će predstavljanjem nacionalnog štanda učestvovati na 32. Međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi, koji će biti održan od 4. do 8. septembra 2019, najavili su danas iz Ministarstva kulture i informisanja

Glavna tema srpskog nastupa biće 810. godišnjica od nastanka Studeničkog tipika Svetog Save, kao i 800. godišnjica od sticanja srpske crkvene samostalnosti.

O novom reprezentativnom izdanju znamenitog spisa, objavljenom u manastiru Studenica na četiri jezika, govoriće prof. dr Maja Anđelković, sa Univerziteta u Kragujevcu, jedan od urednika i priređivača, kao i prevodilac Svetlana Luganska.

Osim na Sajmu, Studenički tipik biće predstavljen i u Centru slovenskih kultura, kao i u Biblioteci inostrane literature "M. I. Rudomino".

Kao cela ova godina u srpskoj kulturi, nastup Srbije na Sajmu u Moskvi biće u znaku niza značajnih godišnjica srpskih pisaca.

Navršava se 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića, 90 godina od rođenja Aleksandra Popovića, 30 godina od smrti Danila Kiša, 70 godina od smrti Rastka Petrovića, 120 godina od rođenja Radeta Drainca, stota je godišnjica od objavljivanja prekretničke zbirke pesama Lirika Itake Miloša Crnjanskog.

Na moskovskom sajmu biće predstavljena edicija "Serbika" (prevodi savremene srpske proze i poezije) izdavačke kuće Skitija, kao i izdanja "Aleteje" objavljena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Posebno predstavljanje imaće Beogradski sajam knjiga a na programu je i autorski nastup književnice Vesne Kapor.

Kao prateći program, u Domu ruske dijaspore "Solženjicin" biće otvorena izložba "Sergej Solovjov: konjanik i stripar" prof. dr Irine Antanasijević.

Okrugli sto "Savremena književnost Rusije o Srbiji i Srbije o Rusiji" biće održan završnog dana u klubu "Falanster", a učestvuju književnici i kritičari Boris Kuprijanov, Vladimir Šurigin, Maksim Surkov, Jevgenije Baranov, Ivan Naumov, Mihail Polikarpov. Ceo nastup praćen je i posebnim tematskim izdanjima Nacionalne revije "Srbija" na ruskom i engleskom jeziku.

Pored glavnih tema nacionalnog nastupa, posebno je istražena viševekovna percepcija Rusije u srpskoj književnosti i Srbije u ruskoj.

Veoma je zanimljiv i temat o Lazaru Srbinu, "prvom krotitelju ruskog vremena", zagonetnom učenjaku iz XV veka koji je u moskovskom Kremlju napravio prvi mehanički časovnik u istoriji.

Predstavljeni su i savremeni književnici Dragan Jovanović Danilov iz Srbije i Berislav Blagojević iz Republike Srpske.

Dizajn štanda, produkciju svih pratećih publikacija, kao i ukupnu kreativu u nastupu Srbije u Moskvi, na najvećoj i najstarijoj manifestaciji te vrste u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji, uradili su "Princip Pres" i Nacionalna revija "Srbija".

Izvor: Tanjug
Slika: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter