24°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: in4s.net

NA DANAŠNJI DAN JE ROĐEN MEŠA SELIMOVIĆ: Osećao sam se Srbinom i znam zašto! (VIDEO)

Mehmed Meša Selimović rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Godine 1930. upisao se na studijsku grupu srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirao je 1934. godine, a od 1935. do 1941. godine je radio kao profesor Građanske škole, a potom je 1936. postavljen za suplenta u Realnoj gimnaziji u Tuzli.

PROČITAJTE I OVO

PRESEK STANJA BROJA OBOLELIH OD KORONA VIRUSA: Novoobolelih je 263, umrlo 5! (VIDEO)

KON SE NE SLAŽE I OVO JE NJEGOV STAV: Ne treba da otvaramo vrtiće i škole sve do...

Koronavirus: Zaraženo skoro 3 miliona ljudi u svetu

Lombardija: Najmanji broj novih slučajeva u 50 dana

NAKON VESTI DA JE KIM DŽONG UN PREMINUO Zvaničnici Južne Koreje tvrde da imaju pouzdane informacije!

- Bosna ga nikada nije prihvatila zbog toga što se nije htio saviti, što je bio svoj - reći će jednom prilikom Mešina supruga, vedra i samosvesna žena, ćerka generala Kraljevine Jugoslavije.

Bila je odana Meši i njegovom stvaralaštvu, umela da jasno kaže i pokaže da je spremna da s njim ide i na kraj sveta po njihov komad sreće. Njeno je ime Daroslava Darka Božić. Valjda će zbog nje Meša napisati:

- Ko promaši ljubav, promašio je život.

Njihov odlazak iz Sarajeva nikog nije uzbudio. Čak je i nedeljnik „Svijet“ napisao:

- Ostali smo bez Savića i Repčića, pa možemo i bez Meše Selimovića.

Inače, Savić i Repčić su fudbaleri koji su dres FK Sarajeva zamenili crveno-belim dresom Crvene zvezde, za koju je i sam Meša navijao.

Pismo SANU kao testament i napomena za buduće naraštaje

Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Selimović je, 3. novembra 1976. godine, poslao pismo sedeće sadržine:

- Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje poreklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje srodstvo sa njima nemam potrebe da dokazujem. Nije, zato, slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti, sa izričitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim autobiografskim podatkom.

Uprkos ovom izričitom stavu i suprotstavljanju supruge Darke, u osvit rata, njegovo delo „kidnapovano“ je i uvršćeno u sarajevsku ediciju „Muslimanska književnost 20. vijeka“.

Jednom prilikom, na zagrebačkom Književnom kutku, Meši Selimoviću je od strane organizatora postavljeno pitanje od kog se očekivalo da isprovocira Mešu:

- Zašto se vi, Mehmede Selimoviću, osjećate Srbinom?

Njegov staloženi odgovor momentalno je utišao cijelu salu:

- Do 1941. sam se osjećao Srbinom, a nisam se pitao zašto. Od 1941. znam zašto sam to.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti