22°C

Beograd

Photo: bmc

Izvor: tanjug

ROĐENDAN SAMO ONLAJN Biblioteka Matice srpske slavi u virtuelanom svetu

Biblioteka Matice srpske (BMS) obeležiće 28. aprila svoj dan u virtuelnom okruženju, u kojem je i dalje zbog vanrednih okolnosti usled pandemije novog koronavirusa.

Dan BMS biće obeležen kratkim obraćanjem upravnika Selimira Radulovića na sajtu i Fejsbuk stranici ustanove, elektronskom prezentacijom o BMS od nastanka 1826. do 2020. godine.

Biće predstavljen kratki istorijat i pregled rada, elektronska prezentacija prve razmene knjiga Matice srpske s Ruskom akademijom nauka, i biće objavljivane na svaki sat po jedna pesma najistaknutijih srpskih autora poezije na Fejsbuk stranici BMS.

“Živimo u vremenu opominjućeg pandemijskog znaka koji se nadneo nad savremenim svetom. On nas je sprečio da se viđamo s dragim ljudima, da obavljamo svakodnevne obaveze, da obeležavamo datume, koji nas učvršćuju u veri da kulturom možemo graditi puteve za koje znamo kuda vode. Jedan od takvih datuma je 28. april, Dan Biblioteke Matice srpske – svečani datum srpske kulture u celosti. Svest o tome da ona postoji već skoro 190 godina dovoljan je razlog da se trenutna okolnost doživi kao prolazna, kao jedna od prepreka koje su joj stajale na putu tokom niza godina”, saopštila je Biblioteka Matice srpske.

OVO MORATE ZNATI

ŠVEDSKI PRISTUP REŠAVANJU KORONE Katastrofa na pomolu?

DALJE NEĆE MOĆI! Evo kako se ruska avijacija obračunala sa NATO lovcima! (VIDEO)

OTKRIVAMO! Kako je KORONA zadala udarac NEGOTINU

Imaju NAJGORU intezivnu negu u Evropi, treći po starosti i - VODE PROTIV KORONE!

NIŠ NE STAJE! Kreće i Fondacija u čast doktora Laze

Povodom Dana Biblioteke ustanovljena je i nagrada “Zlatna knjiga BMS”, koja se dodeljuje za doprinos bibliotekarstvu i bibliografskom radu istaknutog naučnika, književnika ili umetnika.

Nagradu može dobiti istaknuti naučnik, književnik ili umetnik ako ima svoju zadužbinu u Biblioteci Matice srpske.

Priznanje čini povelja i zbornik radova sa okruglog stola o dobitniku, a prvi dobitnik bio je akademik Predrag Piper, a potom Radovan Beli Marković, Svetislav Božić i Lazar Čurčić.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar