22°C

Beograd

Photo: instagram

Izvor: HappyBSC

RAJ ZA LJUBITELJE KNJIGE Pogledajte kako je napuštena železnička stanica postala biblioteka (VIDEO, GALERIJA)

Ogroman prostor biblioteke i prostor gde se odžavaju okupljanja, pod nazivom "Lok Hol", koji je osmislio amsterdamski studio Civic Architects, zauzima prostor nekadašnje železničke stanice, napravljene od stakla i čelika, u Tilburgu, u Holandiji.

Biblioteka Lok Hol dobila je ime po stanici impozantne veličine: 90 puta 60 metara, sa visinom od 15 metara. Zadržan je veći deo čelične konstrukcije industrijske zgrade sa visokim staklenim prozorima i visokim, zakovanim stubovima, koji su dali poseban pečat renoviranom enterijeru.

Zamišljene kao savremene reinterpretacije originalne zgrade, nove čvrste konstrukcije izrađene su od crnog čelika, betona, stakla i hrastovine, kombinovane sa nizom pokretnih, džinovskih platna koja pregrađuju delove zgrade.

Otvorena je početkom 2019, a bibliotekom upravlja kompanija Midden Brabant Libraries, koja prostor koristi za predstavljanje svog koncepta biblioteke. Kao i prostor za čitanje, zgrada takođe funkcioniše kao mesto za različite događaje.

Da bi zgrada izgledala što prijatnije i pristupačnije, lobi je zamišljen kao natkriveni gradski trg sa velikim javnim stolovima za čitanje, koji može da bude i podijum, izložbeni prostor i kiosk sa kafom.

Skup širokih stepenica koje se mogu koristiti kao mesta za sedenje za više od hiljadu gledalaca povezuju prizemlje sa gornjim spratovima zgrade, gde ogromna staklena fasada omogućuje obilnu dnevnu svetlost

Na drugom spratu, galerija i stepenište omogućavaju posetiocima da detaljnije pogledaju istorijske staklene zidove zgrade, dok istražuju police sa knjigama ili koriste prostore za čitanje.

Veliki balkon na trećem spratu pruža panoramski pogled na grad. Otvorena unutrašnjost omogućava  pogled kroz dijagonalni pejzaž unutrašnjosti.

Brojni prostori u zgradi koji se nazivaju laboratorijima pružaju prostore u kojima posetioci mogu naučiti nove veštine. Tu su i Laboratorija za hranu, Laboratorija za reči, DigiLab i Laboratorija nasleđa.

Postoji i dečja biblioteka, čiji je dizajn inspirisan obližnjim, bajkovitim tematskim parkom De Efteling. Ovde mladi posetioci mogu lutati kroz bajkoviti enterijer i tražiti knjige po policama koje su u obliku šarenih olovaka i lenjira.

Kada padne mrak, staklena konstrukcija zgrade daje dodatnu svetlost centru grada. U tom periodu, arhitekti su rekli da unutrašnjost poprima karakter pozorišta, gde su sve površine okupane toplim svetlom.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar