22°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

URUČENE VELIKE NAGRADE IVO ANDRIĆ Laureat i Dragoslav Mihailović

Na svečanosti u Andrićevom institutu u Andrićgradu direktor ove ustanove, čuveni srpski režiser Emir Kusturica, uručio je u ponedeljak ''Veliku nagradu Ivo Andric" za životno delo Dragoslavu Mihailoviću, i ruskoj književnici Guzelj Jahini, za roman ''Deca Volge“.

STIŽU KINEZI! Batut izdao upozorenje sa merama koje NIKO DO SADA nije primenio (VIDEO)

Ovo je peta godina kako Andrićev institut dodeljuje ''Veliku nagradu Ivo Andrić", a nagrada je u međuvremenu postala jedno od najznačajnijih domaćih književnih priznanja - laureati su u proteklim godinama bili Matija Bećković, Vladimir Kecmanović, Dušan Kovačević, Zahar Prilepin, Ju Hua, Bora Ðorđević, Goran Petrović i Rajko Petrov Nogo, prenosi "Iskra".

NOVAK ODAO POČAST KOBIJU Teniser se pojavio u dukserici sa brojevima 8 i 24 (VIDEO)

- Živimo u veoma turbulentnim vremenima, ponekad se čini da neumitno klizimo u prošlost i da velika istorija preti da se ponovi. Ta dešavanja ruše davno uspostavljene veze i istovremeno otvaraju potrebu da se te veze ponovo uspostavljaju. Treba ponovo graditi mostove, ponajpre mostove kulture. Andrićev roman "Na Drini ćuprija" završava se scenom rušenja mosta koji je postojao 400 godina. Danas, međutim, most na Drini ponovo stoji i služi ljudima. Verovatno je to sudbina svakog mosta, da bude rušen, kako bi nam zatim pružio priliku da ga ponovo izgradimo - rekla je posle dodele nagrade ruska književnica Guzelj Jahina.

VIŠE OD STO SRBA MOLI: Izvucite nas iz Kine!

Laureate ''Velike nagrade Ivo Andrić" i goste na svečanosti u Andrićevom institutu u Andrićgradu pozdravio je danas i direktor ove ustanove Emir Kusturica.

Roman ''Kad su cvetale tikve'' Dragoslava Mihailovića bio je moj prvi susret sa idejom šta je to u stvari Goli otok, upravo na način kako je to primećeno u najboljim romanima. Tu nije bila samo reč o Golom otoku, nego je bila reč i o tome kako porodica, ta koje se raspada uspešno, trpi taj period komunističkog nasilja. Roman Ju Hua, odnosno njegovo čitavo delo, posvećeno je trpnji u vreme Maovog režima. I Duška Kovačevića možemo tako posmatrati, samo što je on više u sferi komedije" kazao je Kusturica.

PANIKA: SRBI ZBOG KIJAVICE MISLE DA SU DOBILI KORONAVIRUS!

Ističe da je veoma srećan što je zajedno sa svojim timom uspeo da, za razliku od nekih drugih nagrada koje se daju, napravio da jezik bude oružje, ali da srpski jezik ne bude isključivi povod za ovu nagradu.

OŠTRO UPOZERENJE GRADA BEOGRADA Bageri nastavljaju da ruše (VIDEO)

- Drago mi je što smo naše pisce ukrstili sa onima koji pišu na kineskom i ruskom, i nadam se da ćemo u budućnosti imati i Francuze, recimo, uz našu spisateljsku scenu, koja je veoma bogata - rekao je Kusturica.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar