22°C

Beograd

Photo: Media centar

Izvor: Blic.rs

DODELJENA NINOVA NAGRADA Laureat Saša Ilić za "Pas i kontrabas" (VIDEO)

Ovogodišnji, 66. dobitnik NIN-ove nagrade je Saša Ilić za roman "Pas i kontrabas" , upravo je saopštio žiri na konferenciji za novinare održanoj u hotelu Moskva.

U najužem izboru za NIN-ovu nagaradu, bilo je pet romana, pa su se tako među finalistima našli: "Mulat albino komarac" Steva Grabovca u izdanju Imprimatura, "Grozota ili..." Slobodana Tišme u izdanju Čarobne knjige, "Yugoslav" Ane Vučković u izdanju Partizanske knjige, "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića u izdanju Orfelina i "Pas i kontrabas" Saše Ilića u izdanju Orfelina.

Odluku o pobedniku doneo je žiri, koji radi u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić.

Za nagrađeni roman glasali su Marija Nenezić, Branko Kukić i Marjan Čakarević.

RAT OKO "NINOVE NAGRADE" Odrekao se plakete i 1.000 evra

Za roman "Po šumama i gorama", autora Milenka Bodirogića (izdavač Orfelin) glasali su Teofil Pančić i Ivan Milenković.

Roman Saše Ilića "Pas i kontrabas" kompleksna je priča o prožimanju prošlosti i sadašnjosti, sukobu pojedinca i društva, života i umetnosti, ispričana postupkom koji ukršta mnoštvo pripovednih perspektiva i nudi zaokruženu sliku savremenog, razglobljenog sveta. Pas i kontrabas znači povratak velikoj naraciji i hrabro se suočava sa svim nacionalnim i socijalnim traumama koje oblikuju naše društvo i sugestivno dočarava različite, međusobno suprotstavljene vizije naše epohe.


PROČITAJTE JOŠ

STAMPEDO NA RADNA MESTA U NEMAČKOJ Evo ko ima najveće šanse

NOLE SE BAŠ NAMUČIO ZA POBEDU Najteži start u Melburnu (VIDEO)

OVO JE SRBIN KOJI JE POBEGAO HRVATIMA Tražio od čuvara da ide u toalet i - nestao! (FOTO)

PRINC HARI TUŽAN ZBOG KRALJICE Neću da Megan bude kao moja majka Dajana (VIDEO)


Prestižno priznanje dodeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman "Koreni".

Tokom proteklih godina dodeljivana je piscima sa prostora cele bivše Jugoslavije. Njen trostruki laureat bio je jedino Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar