23°C

Beograd

Photo: Facebook

Izvor: telegraf

RAT OKO "NINOVE NAGRADE" Odrekao se plakete i 1.000 evra

Nakon pisma o bojkotu NIN-ove nagrade, koje je potpisalo 18 srpskih književnika i reditelja, najviše prašine diglo se oko potpisnika Vladimira Tabaševića, prošlogodišnjeg dobitnika ovog priznanja. Na društvenim mrežama ga pozivaju da vrati novac, uz komentare kako je licemerno baš sada ustati protiv nagrade.

On je u razgovoru za Pop i kulturu na Telegraf.rs objasnio da se ovog priznanja odrekao pre bojkota.

- Nakon ozbiljne dileme da li da primim nagradu, odlučio sam da je prihvatim, promislio dobro, rešio da deo sredstava odvojim nekome za koga budem smatrao da je napisao najbolji roman 2019. godine. Tako je i bilo, preimenovanu plaketu sa simboličnom sumom (1.000 evra) sam predao Drašku Sikimiću, za roman “Čvor na omči” - objašnjava Tabašević.

U zajedničkom pismu potpisnici bojkota istakli su da bi bilo najpoštenije da odluku o najboljem romanu donesu kritičari koji sistematski prate savremeni domaći roman, kao i da ovogodišnji žiri (Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić) ne ispunjava "čak ni te uslove".

Zanimljivo je da je odluku da Tabašević bude 65. dobitnik NIN-ove nagrade doneo žiri koji je radio u sastavu Tamara Krstić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i predsednik žirija Zoran Paunović. Tri člana su u sastavu i ove godine, kada pisci i režiseri pozivaju na bojkot.

Na pitanje čije onda kompetencije ne zadovoljavaju njegove kriterijume, Vladimir Tabašević odgovara:

- Protiv Paunovićevih i Kukićevih kompetencija, nemam ništa, naprotiv, oni su toliko uradili za našu kulturu, ali imam problem sa Vrbavac, Nenezić, Pančić, Pantić i drugima koji se sa toliko ponosa smatraju nekim arbitrima srpske književnosti.

- Ne zaboravite da ja ne zaboravljam ništa. Godine kad je ugledni akademski pecaroš Pantić, koji se, uzgred govoreći, javno hvalisao da je pročitao 12.000 knjiga - a da je jednu od tih dvanaest hiljada pročitao kako valja, znao bi da je neumesno tako da govori o sebi - odlučio da demonstrira svoju pecarošku moć u žiriju, i nagradio roman svoje kućne prijateljice, ja sam sebi rekao da ću stati na rep toj logici koja se u našoj kulturi uvrežila. Dakle: “Love a ulovljeni.”


PROČITAJTE JOŠ

STAMPEDO NA RADNA MESTA U NEMAČKOJ Evo ko ima najveće šanse

NOLE SE BAŠ NAMUČIO ZA POBEDU Najteži start u Melburnu (VIDEO)

OVO JE SRBIN KOJI JE POBEGAO HRVATIMA Tražio od čuvara da ide u toalet i - nestao! (FOTO)

PRINC HARI TUŽAN ZBOG KRALJICE Neću da Megan bude kao moja majka Dajana (VIDEO)


Zbog čega je Tabašević onda uopšte pristao da uzme nagradu?

- Ne očekujete valjda od mene tu koruptibilnu svest, da nakon što sam nagrađen, zaboravim sve prethodne nepravde?! Ne, brate, nego lepo uzmem nagradu, raspolažem s njom kako želim, i ne dozvolim da me to što sam nagrađen korumpira - tako se biva principijelnim - da zbog toga postanem propagator ideja ili vrednosti onih koji me hvale ili nagrađuju - objašnjava prošlogodišnji dobitnik Ninove nagrade.

- Ova naša spontano podmitljiva svest, koja se uvrežila, glupo podrazumeva da sad treba da ćutim ili se uhvatim za uši i igram, jer sam nagrađen. A prava stvar je da tek sada, s punim pravom, imam da se bunim, jer se ne bunim zbog ogorčenosti, nego jer znam gde đavo spava, kad je u pitanju žiriranje oko Nina. Ili da citiram još jednog pesnika: “Uzmi novce i bježi.” Ovo je igra u kojoj oni koji nam govore da žele pravedne (objektivne) uslove žiriranja, žele zapravo da sačuvaju svoje pozicije moći, tom retorikom prividne nepristrasnosti. Ovo je igra u kojoj ćemo mi iz Rakovice, da pobedimo arogantne, gradske tipove - zaključuje Tabašević.

Među ovogodišnjim finalistima su se, inače, našli romani "Mulat albino komarac" Steva Grabovca u izdanju Imprimatura, "Grozota ili..." Slobodana Tišme u izdanju Čarobne knjige, "Yugoslav" Ane Vučković u izdanju Partizanske knjige, "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića u izdanju Orfelina i "Pas i kontrabas" Saše Ilića u izdanju Orfelina.

Komentari korisnika (1)

miki

Deuze. Gospodine, Prijatelju, LAzovčino, kaži otvoreno da ne veruješ žiriju i da si shvatio kada su te ubdili rušioci države, u to ubedili ješ lane ali si ti svahio na vreme pa si posle godinu dana postao pismeniji od zirija, pošto su pogrešno procenili da u tvom radu ima nečega dobrog. HVALA Bobu da si shvatio da pišeš budalaštine a nekakav ziri to oceni kao prva nagrada. Priznaj da si to pomislio pre nego što si prvo slovo ,,uboo,,. Dobar si ti ,,dečki,,.


Ostavite komentar